Cercetătorii americani au descoperit că poți crește viteza cu care citești în format digital cu până la 35%, prin schimbarea fontului, fără a compromite astfel nivelul de înțelegere.
Astfel, cercetătorii de la Universitatea Florida din Statele Unite au arătat că nu există o strategie de „mărime universală” a literelor care trebuie folosită atunci când citești în format digital. Prin urmare, schimbarea stilului și a fontului folosit poate ajuta persoana să citească mai repede, fără a fi compromis nivelul de înțelegere.
Poți citi cu 35% mai repede
Studiul a arătat că viteza cititului va crește cu 35% dacă este schimbat stilul și fontul literelor, acest lucru fiind posibil cu păstrarea înțelesului frazelor. Cercetătorii au analizat vitezele de citire și de înțelegere ale oamenilor, în timp ce aceștia citeau informații prezentate cu diferite fonturi.
Cercetarea a mai arătat că preferința persoanelor pentru anumite tipuri de font nu prezice viteza de citire, iar astfel există fonturi care funcționează mai bine pentru unii oameni, iar pentru alții nu.
„Aceste rezultate evidențiază că personalizarea este cheia și încurajează cercetările viitoare asupra instrumentelor care ajută cititorii să descopere formatul optim pentru citit”, a precizat Ben Sawyer, unul dintre autorii studiului.
Fonturile pot fi echivalentul ochelarilor de citit
„Această cercetare arată că ar trebui să începem să privim fonturile așa cum privim ochelarii de citit”, a precizat Wallace. „Cu fontul potrivit, putem remodela modul în care o persoană vede textul pentru a-l ajuta să citească mai repede. Această cercetare abia începe, deoarece putem explora toate fațetele modului de reproiectare a textului pentru a se potrivi nevoilor unui individ”.
La studiu au participat 352 de persoane, toate cu vârste cuprinse între 18 și 71 de ani, aceștia fiind rugați să citească un text digital de pe dispozitivele lor.
Studiul a fost condus de Shaun Wallace, stagiar Adobe Research și doctorand la Universitatea Brown în informatică.
Gruparea de cerctători efectuează diverse studii de lizibilitate digitală pentru a investiga efectele modului în care manipularea caracteristicilor textului, cum ar fi tipul fontului, dimensiunea și spațierea, poate crește viteza de citire și înțelegerea atât în rândul adulților, cât și al copiilor, potrivit SciTechDaily.