La Herculane, turiștii și cetățenii, vor păși în curând pe trotuar de sticlă. Acesta va acoperi unele dintre cele mai importante vestigii care au fost descoperite în orașul - stațiune din Caraș Severin, și anume băile romane.
Proiectul aparține Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş, care în acest an va continua cercetările la bazinele romane descoperite în urmă cu doi ani în zona pietonală din centrul istoric al localității. La final, întreaga suprafață, un trotuar lung de 80 de metri și lat de 2,5 metri, va fi acoperit cu sticlă securizată, pentu ca istoria orașului Herculane să rămână la vedere.
Primele săpături, în urma cărora s-au descoperit vestigiile, au fost realziate acum doi ani, cu ocazia reparației drumului. Acum se așteaptă finalizarea fațadei Hotelului Decebal, pentru a se săpa trotuarul, explică Adrian Ardeț, directorul muzeului din Caransebeș. ”Aceste băi au forma unor bazine terasate, de 13 – 14 metri pătrați, apa caldă scurgându-se dintr-un bazin în altul. Astfel de bazine naturale se mai găsesc doar în Asia Mică, mai exact în Turcia, la Pamukkale”, a mai explicat Ardeț. Băile romane au fost c onstruite în a doua jumătate se secolului al II-lea, în timpul Împăratului Titus Aurelius Fulvus Boionius Arrius Antoninus Pius (138-161).
Bazinele vor fi descoperite, iar la finalizarea cercetărilor vor rămâne expuse publicului, fiind acoperite cu sticlă și iluminate din interior. (Sursa foto: Expres de Banat)