De la începutul crizei generate de tentativa de destituire a lui Traian Băsescu, nu a fost discurs public al liderilor USL în care aceştia să nu fi lansat rafale de minciuni.
Nu este vorba de obişnuitele neadevăruri plecate din eşalonul doi sau trei din USL, precum lansarea, de către Dan Şova şi Norica Nicolai, a tezei potrivit căreia jurnalista Carmen Valică, de la Radioul public, ar fi fost cea care a instigat-o pe Viviane Reding, comisar european pe justiţie, să creadă că în România vor fi arestaţi judecătorii Curţii Constituţionale.
Evenimentul Zilei vă prezintă o selecţie a celor mai flagrante minciuni lansate de către cei care conduc azi România: Victor Ponta, Crin Antonescu şi Andrei Marga.
Demisia, uite-o, nu e!
La 28 iunie, Victor Ponta a declarat, întrebat de El Pais dacă va demisiona în caz că se probează că a plagiat.
"Sigur. Dacă comisia abilitată de lege da o asemenea decizie, da", a spus premierul. La 2 iulie a început, prin ministrul de Externe, Andrei Marga, tentativa de a reveni asupra declaraţiei.
"Domnul prim-ministru, din câte ştiu eu, n-a facut declaraţia aceea către acel ziar. A spus ceva, care s-a luat în felul ăsta. El a spus-o mult mai nuanţat", a susţinut Marga. La 3 iulie, El Pais face publică înregistrarea discuţiei cu Ponta, care se desfăşoară în limba română.
La 16 iulie, Ponta declară, la Realitatea TV, că interviul pentru El Pais a fost dat în engleză. "M-am învăţat minte când mai vorbesc cu spanioli să vorbesc în spaniolă, să nu vorbesc în engleză", a spus Ponta.
"Guvernul nu poate…"
La 11 iulie, la Bruxelles, în faţa preşedintelui Parlamentului European, social-democra tul german Martin Schulz, premierul român declara, în legătură cu necesitatea modificării legii referendumului prin introducerea unui prag de prezenţă: "Guvernul nu poate schimba legea, doar Parlamentul o poate face".
O declaraţie identică, fusese făcută de Ponta cu o seară înainte, la un post de televiziune. "Ordonanţe de urgenţă, explic pentru oamenii de bună credinţă, nu pentru doamna Macovei, nu pot să dau în vacanţa parlamentară".
Ori, potrivit Constituţiei României, articolul 115, aliniatul 5, guvernul poate emite ordonanţe de urgenţă inclusiv în vacanţa parlamentară, cu condiţia convocării, în termen de cinci zile, a Parlamentului.
Tot la 11 iulie, Ponta îi spunea lui Schulz: "Curtea Constituţională a hotărât că pe 29 iulie va avea loc un referendum". Ori, şi hotărârea de suspendare a preşedintelui Băsescu, şi data referendumului, au fost luate de Parlament, prin votul USL, UDMR şi UNPR.
Scrisorică de la Barroso
"Se vorbeşte (…) despre cele 10-11 porunci, în ghilimele, aş spune, pe care preşedintele Comisiei Europene, domnul Barroso, le-ar fi dat Primului-ministru al României, domnul Victor Ponta. şi trebuie să spun foarte clar că nu există aşa ceva", spunea preşedintele interimar, la 13 iulie, într-o declaraţie făcută la Palatul Cotroceni.
În aceeaşi zi, 13 iulie, după doar o oră, premierul afirma: "Dl. preşedinte Barroso mi-a ridicat 11 probleme. Eu astăzi am făcut aceste răspunsuri, le-am transmis către Comisia Europeană". Luni, 16 iulie, AFP difuza următoarea declaraţie a lui Olivier Bailly, purtător de cuvânt al Comisiei Europene: "Nu am primit la acest moment, formal, scrisoarea finală a autorităţilor române".
La 16 iulie, Victor Ponta revenea şi susţinea, într-o declaraţie pentru Mediafax, că ceea ce susţinea, vineri, că ar fi transmis Comisiei a fost doar "un draft".
Tot la 16 iulie, preşedintele interimar Crin Antonescu revenea şi el asupra declaraţiilor de vineri: "La Preşedinţia României nu a ajuns nici atunci şi nu a ajuns până azi vreun document, vreo solicitare, vreo plângere, vreo întrebare din partea Comisiei Europene şi, ca atare, consider că am spus adevărul pe care îl ştiam. Despre întrebări, despre puncte de dialog ale primului-ministru cu preşedintele Comisiei Europene sau cu alţi oficiali europeni, este o problemă la care cred că primul- ministru a răspuns întru totul, cu promptitudine şi cu exactitate."
Credibilitatea externă a celor doi a fost serios afectată de tentativele de a "aburi" oficialii europeni.
Neadevăruri á la Bruxelles
Acestor minciuni li se pot adăuga cele lansate în timpul acţiunii de uzurpare a atribuţiilor preşedintelui României de reprezentare a României la Consiliul European.
Printre altele, ministerul de Externe se pare că a antedatat documente, iar premierul Ponta s-a prefăcut că nu ştie de decizia Curţii Constituţionale a României, prin care se stabilea că preşedintele României trebuie să participe la lucrările Consiliului.
Punctul culminant a fost la 28 iunie, când, la 7 minute după începerea lucrărilor Consiliului European, premierul a trimis un fax la Palatul Cotroceni în care cerea şefului statului să-I aprobe mandatul de reprezentare.
Citiţi şi:

  • ACADEMICIENII i-au declarat RĂZBOI lui Ponta:"Plagiatul este evident. Cerem DEMISIA premierului"
  • Verdictul în cazul Ponta, dat de o comisie dubioasă care nu s-a întâlnit niciodată. Dovezile primelor minciuni
  • Comisie a Consiliului naţional de Etică: Ponta NU a plagiat, lucrarea are doar „deficienţe”
  • Furtul lui Victor Ponta, între comiţii şi comitete. Ecaterina Andronescu ameninţă Universitatea din Bucureşti
  • Raport DUR pe Justiţie: Comisia Europeană critică presiunile Guvernului Ponta asupra Curţii Constituţionale
  • Financial Times: UE creşte presiunea asupra Bucureştiului
  • Victor Ponta: Justiţia este una, bătălia politică alta