Un nou studiu a scos la iveală faptul că sentimentul de singurătate ne poate afecta inclusiv fizic. Dr. Meg Arroll, psiholog, a observat că cu cât izolarea unei persoane este mai mare, cu atât are efecte mai puternice asupra sănătății sale mintale.
„Viteza cu care s-a dezvoltat tehnologia a fost minunată pentru oameni în ceea ce privește progresele în îngrijirea sănătății și standardele de viață. Din păcate, suntem mai puțin conectați la comunitățile noastre deoarece trăim într-o lume virtuală. Dar știm cât de importantă este interacțiunea fizică cu membrii comunităților noastre atât pentru sănătatea fizică, cât și pentru cea mentală.”
Efectele nocive ale singurătății
Este ironic faptul că suntem mai conectați ca niciodată, dar ne simțim mult mai singuri ca înainte. Un studiu realizat de Universitatea Elon a constatat că aproape jumătate din respondenții la sondaj comunică cu prietenii și familia prin intermediul tehnologiei. Nu se pot nega avantajele tehnologiei, însă, cercetătorul în limbajul corpului, Albert Mehrabian, a remarcat că este mult mai relevantă o interacțiune directă cu o persoană.
Cu toate acestea, cu toții avem zile în care ne dorim să stăm singuri, dar există o diferență între a fi singur și a te simți singur. „Poți fi singur și să nu te simți singur, dar poți și să fi înconjurat de oameni și să te simți complet izolat”, spune Arroll.
Câteva semne la care ar trebui să fii atent ca să îți dai seama dacă te confrunți cu această problemă sunt: simți că majoritatea interacțiunilor tale sunt superficiale și că nimeni nu te cunoaște sau înțelege în totalitate; te simți izolat indiferent de mediul înconjurător; nu te simți niciodată suficient de bine, indiferent de cât de plăcută este compania sau activitatea pe care o desfășori; îți este dificil să comunici cu oamenii.
Îmbătrânire accelerată
Oamenii de știință au descoperit că tristețea ne face să îmbătrânim mai rapid. „Suferința psihologică are un impact foarte negativ asupra „uzurii” corpului unei persoane”, a spus psihologul clinician, Dr. Tony Ortega.
Acest lucru poate duce la îmbătrânirea biologică accelerată la nivel molecular. „Studiile demonstrează că persoanele cu depresie au niveluri mai ridicate de inflamație în corpul lor. Acest lucru poate fi valabil și în cazul celor care suferă din cauza singurătății. Această problemă conduce la comportamente nesănătoase ca mecanism de adaptare, cum ar fi utilizarea abuzivă a diferitelor substanțe sau neglijarea propriei îngrijiri.”
Deși timpul petrecut singur este important pentru reîncărcarea sufletească și mentală, nu lăsați acest sentiment să vă acapareze și încercați să interacționați cu oamenii, potrivit The Sun.