Evenimentul Zilei > Horoscop > Trisfetițele. Libertatea mediei este grav ameninţată. Prevenirea riscurilor de distorsionare a informaţiei şi de manipulare a opiniei publice. Felicitări pentru Ucraina. Zodia Peștilor, cea care a lipsit ieri | Horoscopul lui Dom’ Profesor
Trisfetițele. Libertatea mediei este grav ameninţată. Prevenirea riscurilor de distorsionare a informaţiei şi de manipulare a opiniei publice. Felicitări pentru Ucraina. Zodia Peștilor, cea care a lipsit ieri | Horoscopul lui Dom’ Profesor

Trisfetițele. Libertatea mediei este grav ameninţată. Prevenirea riscurilor de distorsionare a informaţiei şi de manipulare a opiniei publice. Felicitări pentru Ucraina. Zodia Peștilor, cea care a lipsit ieri | Horoscopul lui Dom’ Profesor

Pe 30 ianuarie s-au născut Franklin Delano Roosevelt, James Watt, Gene Hackman, Vanessa Redgrave, Grigore Gafencu, Doina Spătaru.

NOTA. Nu știu de ce, pentru Cocoșul de Foc nu a apărut articolul meu integral, lipsește Zodia Peștilor! De la redacție am primit explicația că este o eroare de sistem. Așa cum în România, totul este o eroare de sistem!  Dacă nu pot să schimb soarta României, cu toate că mi-aș da viața pentru asta, este în puterea mea să adaug astăzi, la Pești, ceea ce nu a apărut ieri. Celor care mi-ați scris pe email, le-am trimis articolul complet. Dragii mei, problemele nu se rezolvă pe forum, scrieți-mi!

Sinaxar, în calendarul creştin-ortodox sunt Sfinţii Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, Hrisostomul. Şi Sf. Ipolit, episcopul Romei.

n fiecare an, pe data de 30 ianuarie, sunt prăznuiţi Sfinţii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie de Nazianz, zis Teologul și Ioan, zis Gură de Aur. Aceasta sărbătoare semnifica unitatea creștinilor. Dupa ani de dispute intre comunitatile crestine, pe tema – cine este mai mare ca teolog dintre cei trei ierarhi, s-a hotarat in urma visului pe care l-a avut episcopul Ioan al Evhaitelor, in timpul imparatului bizantin Alexios I Comnenul (1081-1118), ca 30 ianuarie sa fie ziua de cinstire comuna a celor trei ierarhi.

Pentru a recunoaște valoarea teologica a Sfintilor Trei Ierarhi, prin hotararea luata la Atena, la primul Congres al Profesorilor de Teologie din anul 1936, Sfintii Trei Ierarhi au devenit patronii spirituali ai institutiilor de invatamant teologic ortodox din intreaga lume." Sursa:  Preot Sofian Boghiu.

Tradiţional, în „Kalendar” este a şasea zi a Lupilor, Filipii de iarnă, Trisfetiţele, Teclele.

Cele trei fetiţe, „trisfetiţele” – un motiv ce provine, probabil, din matriarhat, din paleolitic. Am numărat nici mai puţin decât 47 de mituri europene despre cele trei fetiţe. Fetiţele „intrau la învăţătură” ca să devină, la pubertate, vânătoriţe iscusite, războinice de vază şi conducătoare ale tribului – să nu uităm că este vorba despre vârsta de început, a matriarhatului. Unii autori, savanţii greci în special, cred că este vorba despre cele trei Moire, zeiţele destinului omului. Alţii sunt de altă părere, dar eu vă spun ce ştiu, nimic mai mult!

Apoi, sfârşitul neoliticului îl aduce pe cumătrul lup, strămoşul triburilor de aici, cartea de vizită a dacilor. Ei erau lupii!

Lupul Şchiop. Iubit, respectat, temut şi în acelaşi timp urât. O gamă largă de sentimente, depinde – dacă „te simţeai, sau nu, cu musca pe căciulă”!

Apoi apar cei trei sfinţi, cu o sfadă a fanilor lor. Şi Maica Domnului care nu a socotit bine zilele şi plecă la Templu cu Pruncul în braţe pentru Înfăţişare. Apoi, realizând greşeala, se întoarce din drum!

Rar sunt, în cursul anului, o aglomeraţie aşa de mare de simboluri. De ce oare, tocmai acum?

Omul istoric era în strânsă legătură cu fenomenle naturale şi un fin şi permanent observator al cerului. El a înregistrat că în această perioadă, cam depresivă, a anului, stelele care nu clipesc şi despre care se spune că sunt ochii zeilor, sau chiar ei, zeii, ei bine, planetele se strâng, se aglomerează pe cer.

Dar de o mare importanţă simbolică este întoarcere din drum a Maicii Domnului. Mesajul este clar: şi sfinţii pot greşi, dar dacă greşeşti, recunoaşte greşeala, îndreapt-o şi întoarce-te din drum!

Dragi lupi, padawani și hobbiți am primit un curier european foarte voluminos. Se întâmplă lucruri. Nimeni nu vă spune despre ele. ”Europa Liberă” spunea că în România există o cenzură nemiloasă produsă de incapacitatea presei de a acoperi o gamă largă de subiecte. Dar, întotdeauna există o soluție, numai moartea este definitivă. Iată câteva știri via UE:

Libertatea mediei este grav ameninţată în mai multe state europene, a constatat Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei după înregistrarea tuturor notificărilor postate pe Platforma pentru protecţia şi siguranţa jurnaliştilor, creată în 2015 . Rezoluţia APCE adoptată săptămâna trecută, semnalează decesul a 16 jurnalişti după ianuarie 2015, ca urmare a unor acte de violenţă pe teritoriul statelor membre ale Consiliului Europei. În rezoluţie se exprimă îngrijorarea faţă de “situaţia dramatică a mediei şi a jurnaliştilor din Turcia” şi se face apel la autorităţile turce “sa pună în libertate  toţi jurnaliştii arestaţi care nu au fost inculpaţi pentru participarea activă la acte de terorism” şi să revadă decretele de urgenţă cu care au fost închise societăţile media şi care permit, în continuare, arestarea scriitorilor şi a personalului din presă. Parlamentarii APCE au subliniat că situaţia presei este îngrijorătoare şi în Federaţia Rusă, în Crimeea ocupată de Rusia şi în Estul Ucrainei şi au exprimat preocuparea faţă de represaliile la adresa mediei din Azerbaidjan. APCE a menţionat şi faptul că libertatea presei este absentă pe teritoriile statelor membre controlate în prezent de regimuri separatiste, în special în Karabakh, Azerbaidjan, Abkhazia, Osetia de Sud, Georgia, dar şi în Transnistria şi în Republica Moldova. S-a discutat şi despre situaţia mediei din Ungaria, Polonia, Georgia şi Belarus. Pe de altă parte, APCE a reamintit faptul că independenţa radiodifuzorilor publici faţă de guverne ar trebui garantată, subliniind faptul că “ guvernele şi parlamentele nu ar trebui să intervină în administraţia şi în munca editorială a radiodifuzorilor” care ar trebui să-şi definească coduri interne de conduită a jurnaliştilor şi independenţa editorială faţă de influenţele politice. Mai mult la: http://assembly.coe.int/nw/xml/News/News-View-FR.asp?newsid=6496&lang=1&cat=8

APCE a recomandat săptămâna trecută, statelor membre, să înceapă discuţii asupra “normelor şi mecanismelor necesare pentru a preveni riscurile de distorsionare a informaţiei şi de manipulare a opiniei publice”. Radiodifuzorii serviciului public ar trebui să utilizeze posibilităţile tehnice oferite de media online, asigurându-se că prezenţa lor pe internet respectă regulile editoriale la un nivel la fel de ridicat ca în spaţiul herzian. În rezoluţia adoptată ieri se subliniază faptul că “ toată presa profesionistă are responsabilitatea editorială pentru conţinuturile publicate online.” La acestea se adaugă responsabilitatea pentru publicitatea care apare online, pentru conţinuturile provenite de la alte entităţi şi pentru comentariile postate de către utilizatori. APCE recomandă Asociaţiei Europene a Furnizorilor de Servicii de Internet sa ataragă atenţia membrilor săi care găzduiesc şi reţele sociale să se doteze cu coduri deontologice în care să fie clare responsabilităţile faţă de transparenţă şi obligaţiile faţă de serviciile pe care le propun, dar şi obligaţia de a rectifica unele conţinuturi inexacte. Mai mult la: http://assembly.coe.int/nw/xml/News/News-View-FR.asp?newsid=6498&lang=1&cat

Potrivit unui comunicat, întreaga comunitate EBU a felicitat noul radiodifuzor public ucrainean pentru înregistrarea sa juridică în calitate de Companie Publică de Radio şi Televiziune (NPTRCU).  Directorul general al EBU, Ingrid Deltenre, a declarat că “Este vorba despre un mare pas înainte în reforma mediei ucrainene, considerată de către guvern drept o cheie de boltă pentru reformarea globală a ţării”. Ea şi-a exprimat speranţa că guvernul va susţine în continuare media publice în misiunea lor de a-i servi pe cetăţeni şi le va asigura finanţarea necesară.”   NPTRCU va fi gazda concursului Eurovision din luna mai, adăugând în acest fel o imagine importantă a rolului pe care media publice le au în consolidarea valorilor europene”,a adaugat Ingrid Deltenre. EBU va oferi asistenţă profesională suplimentară noii entităţi şi o va susţine în eforturile sale de a-şi îndeplini misiunea în societate. Mai mult la: https://www.ebu.ch/news/2017/01/ebu-welcomes-new-public-broadcaster-in-ukraine

Pe de altă parte, un grup de 33 de deputaţi ucraineni a depus un nou proiect de lege prin care limba ucraineană va deveni limba oficială, obligatorie pentru presă, cinematografie şi pentru difuzarea de conţinuturi în strainătate. Dacă în producţiile cinematografice se vorbesc şi alte limbi, acestea trebuie dublate sau trebuie folosită subtitrarea, dar sub 15% din durata totală a dialogului. Dacă proiectul va fi acceptat, radiodifuzorii, inclusiv cei privaţi, vor trebui să-şi difuzeze programle în limba ucraineană. Conţinuturile în alte limbi vor trebui dublate. Timpul de transmisie pentru emisiuni în alte limbi decât ucraineana, va fi limitat la 10% din emisia zilnică. Se aşteaptă ca propunerea să trezească dezbateri aprinse în Ucraina, cea mai mare parte a mediei fiind de părere că trebuie susţinută o trecere gradată către utilizarea exclusivă a limbii ucrainene.

Mai mult la: http://www.ceetv.net/readItem?id=33077

Cât o să pot, o să vă fac părtași de ceea ce se întâmplă, mai ales pe partea de media, unde sunt ținut ca unul care se pricepe, de aceea primesc toate aceste informații capitalizate, care, de altfel, sunt publice.

Dragi lupi, padawani și hobbiți în pustnicia mea am închis porțile! În weekend, nu am primit pe nimeni. Au lătrat de câteva ori cățeii mei la gard, dar nu am fost curios să văd cine îmi tulbură serenitatea. Am intrat, de trei zile, în canonul mut, al tăcerii – nu o să vorbesc cu nimeni cel puțin o săptămână, nici măcar pe Skype, sau pe mobil. O perioadă de curățire a organismului de infecțiile spirituale! Dar, o să vă răspund la email! Atât!

Vi se spune: evitați zahărul, grăsimile și sarea, dăunează sănătății! Dar mai grav dăunează sănătății spirituale vanitatea, prostia, invidia, răutatea, lenea, lăcomia, minciuna! Iar vorba este vehicolul multora din aceste păcate. De asta nu vă avertizează nimeni, la radio, sau tv! V-au spus-o mulți, în miile de ani, dar cine i-a ascultat!

Pustnicia mea este ca o navă spațială, care mă duce în infinit, spre înălțare. Aceiași singurătatea asumată, plăcută și creatoare, aceiași activitate zilnică, o luptă grea, mereu și mereu, ca să supraviețuiesc împreună cu toate viețuitoarele mele, cățeii, pisoii, veverițele, aricii, păsărelele. Fiind absolut sigur că mâine este, în definitiv, o altă zi!

BERBEC  Nu ai chef de mult efort, este luni și nu ți-ai încălzit motoarele. Cu o aglomeraţie de planete suficient de complexa în horoscop, viaţa nu este simplă şi un bun exemplu e ziua de astăzi! După o periodă mediocră ai, în sfârşit, o zi fastă, o perioadă mai bună. Realizări mici, însă pline de bucurii. Astazi, poate pe seară, te poți simţi foarte bine citind o carte sau vizionând un film bun. Poţi face ceva cumparaturi, poţi întâlni o persoană interesantă din trecutul nu prea îndepărtat. Este o perioadă foarte prielnică studiului şi creaţiei!  

TAUR  Astăzi aduna-ţi forţele şi banii şi schimbă-ţi puţin viaţa, începând cu o mică reamenajare a locuinţei şi îmbunătăţirea garderobei de iarnă. Este foarte frig, ține gerul departe de tine! Azi pari mai confuz şi mai ameţit decât de obicei şi de acest lucru poate profita una dintre cunoştiinţele tale care vrea să se folosescă de tine ca de o trambulină. Lasă ambiţiile şi vanitatea de o parte, nu te lăsa folosit şi bucură-te de ce ai. Pentru că, pentru tine, posesia este importantă! Dimineaţa, poate o mică supărare dar pe total perioada îţi este favorabilă. Vorbe şi bârfe, dar nu trebuie să le dai nicio importanţă.

GEMENI  Dimineața, la serviciu, sau unde muncești, termină ce ai început şi ia în serios sfaturile celor din jur. Poate nu-ți vor binele, dacă lucrezi într-un mediu concurențial, dar măcar, ascultă-i! Nu lua decizii pe termen lung, mai ales în ceea ce priveşte banii. Astăzi este ziua în care trebuie să dai dovadă de exactitate şi precizie, altfel vei avea de pierdut. Trebuie, de asemenea, să fii foarte clar în exprimarea sentimentelor. Nu trebuie să vorbeşti mult. Pregăteşte din timp ce ai de spus, fă-ţi stereotipuri de exprimare şi repetă de mai multe ori ceea ce este într-adevăr important pentru tine. Aşa, nu poţi să greşeşti!

RAC  O zi plină, densă, dar favorabilă. Succesul şi placerea problemelor rezolvate pot fi întrecute doar de bucuria de a ajunge acasă, la căldură, în universul tău personal, armonios şi plăcut. Este o zi în care trecutul este important şi poţi să te simţi bine depănând amintiri şi schimbând informaţii şi impresii. După ce vorbeşti cu bunul tău prieten, astazi, investeşte în relaţii de afaceri şi în dragoste. Magnetismul personal este în creştere. O persoană influentă,  Leu sau Scorpion, te poate ajuta, sau mai curând poate să te ajute!

LEU   Astăzi ai o dispoziție de tip Munchausen, a povestirii bombastice, poate pentru că eşti bine dispus! Cu toate că exagerarezi, nu renunţa la punctul tău de vedere, ci susţine-l cu mult umor! Este o perioadă relativ bună ca să începi proiecte noi, să legi noi prietenii. O veste bună şi una mai puţin bună, dar din fericire veştile nu sunt legate între ele. Nu te lăsa dus de nas de intrigi şi bârfe! Nu te lăsa impresionat de ceea ce se discută, de criză, crime şi de dezastre anunţate. Sunt doar strategii de marketing. Cineva vrea să-ţi vânda ceva, asta-i toată filosofia!

FECIOARĂ  O zi de luni monotonă şi fără evenimente importante. Tocmai bună să faci, după program, un prilej de relaxare şi recuperare, poate la sală și după aceea, acasă, un somn bun şi necesar! Ziua de astăzi pare favorabila. Succese neaşteptate în carieră sau în familie. Cu toate că un mic incident întunecă imaginea generală, astrele îţi sunt favorabile. Ceva legat de un aspect legal, de jurisprudenţă. Deocamdată aspectul este neutru şi nu te afectează în niciun mod. Cooperează mai strâns cu partenerii, fie de afaceri, fie de amor şi spune-le exact şi precis ce aştepţi de la ei!

BALANŢĂ   Ai un partener sau prieten, coleg, care te poate ajuta esenţial. Dă-i mai multă importanţă şi consideraţie, laudă-l şi-ţi va mânca din palmă! Trebuie să respecţi, ca să fii şi tu respectat! Este indicat să amâni deciziile importante pe mai târziu. Dimineaţa este favorabilă cumpărăturilor, tratamentelor sofisticate cosmetice sau de întreţinere, vizitelor la prieteni cu stare sau la bănci bogate. A doua parte a zilei este favorabilă vizitelor la rude, prieteniilor, corespondenţei, plimbărilor, sporturilor de intreţinere. Seara poate fi foarte romantică dacă reuşeşti să te relaxezi.

SCORPION  Nu prea ai bani şi eşti într-o situaţie tragico-comică. Puţin umor nu strică, când singura certitudine este lipsa certitudinii. Nu te poţi baza pe nimeni şi pe nimic, eşti pe cont propriu! Trebuie să dai dovadă de tact şi diplomaţie în relaţiile cu cei apropiaţi.  Lasă lucrurile să se aşeze singure şi nu interveni în nici un fel. Ai nevoie de ceva mai multă stabilitate. Foloseşte ziua ca să pui ordine în afacerile tale administrative. Dacă ai propria afacere trebuie să fi foarte atent la noile reglementări, la controale adică şi la noii furnizori, sau noii clienţi.

SĂGETĂTOR  S-ar spune, după configuraţia caselor solare, că te gândeşti, destul de des, să schimbi ceva din viaţa ta. Îndrăznește! Caracterul tău întreprinzător îţi aduce aprecieri şi aliaţi necesari. Un ajutor substanţial din partea prietenilor sau a rudelor. Perioada este benefică şi aduce realizări şi noroc.  Partea solidă, consistentă, a zodiei te ajută să-ţi înţelegei mai bine limitările sau să îţi aminteşti de “adevărata ta chemare” în viaţă. Nu trebuie să dai dovadă de naivitatea proverbială a zodiei, mai ales în relaţiile cu necunoscuţii. Sau dacă este vorba de un medicament minune pentru beteşugurile tale, sau pentru slăbit.

CAPRICORN  Favorurile stelelor se îndreaptă în special către Capricornii din justiţie, mediul de afaceri, bănci, comerț cu amănuntul şi contabilitate, care au ceva noroc în domeniul relaţiilor umane. Trebuie să dai curs valorilor condiţiei umane: sănătatea, cinstea, iubirea, cunoaşterea şi credinţa. Poţi să finalizezi unele lucruri importante în prima parte a zilei. Trebuie să te odihneşti mai mult, mai ales pe seară. Relaxarea este o artă, învaţ-o! Perioada zilei de azi avantajează munca în general, munca artistică şi creaţia în special. Dacă te ocupi de unul din domeniile menţionate vei simţi un nou impuls, o nouă motivatie; idei şi concepte noi îţi sunt la îndemână.

VĂRSĂTOR  Tine-ţi prietenii aproape şi inamicii şi mai aproape, dar nu îi lua in braţe! Fii convenţional, cordial, dar prudent, în noile relaţii, cu cei care doresc neapărat să-ţi devina prieteni. Nu conteză ce şi cum faci, contează mai mult pentru cine – iar până la urmă rămâne doar rezultatul. Căci, nu schelele conteză, ci casa care rămâne!  Orice are o regulă. Până şi razboiul si duelul au regulile lor, şi execuţiile publice. Nerespectarea regulilor sau lipsa lor aduce dezastru. Fă-ţi reguli şi respectă-le.  Asta se chiamă „voinţa de a învinge”!

PEŞTI  Energia ta, puterea de muncă, stârneşti invidii, dar şi respect. Trebuie să-ţi îndrepţi eforturile pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii proprii. Mai multă disciplină în gândire și gesturi! Spaţiile largi te aşteaptă: mai ales în viaţa socială. Trebuie să ai mai multă încredere în colaboratori. Dar nu uita: “schimbările dese – cheia marilor succese”! Protejează-ţi sănătatea în cel mai înalt grad şi evită orice are un grad de risc.  Evită izbucnirile sentimentale şi instabilitatea emoţională şi amână orice nu îţi face plăcere. Ascultă cu atenţie, oportunităţile abundă. Primeşti un telefon care te pune pe gânduri. Gândeşte-te, deci!

Cocoșul de Foc. În anul Cocoșului de Foc încearcă să navighezi după radar, adică cu prudență, prevedere și inteligență. Relaxeaza-te şi încearca să nu mai porti de grijă altora, mai ales că, până la urmă, nimeni nu iți multumeste. Primele luni ale anului 2017 constitue o perioadă de timp care este propice pentru planuri de viitor, nu te băga în nimic important. O perioadă bună poate fi urmată de una și mai bună. Activităţile legate de speculaţii financiare sau imobiliare sunt avantajate, mai ales în jurul echinocţiului de primăvară, când bursa va oscila mult. Un incident neplăcut, pot fi evitate cu prudenţă şi respectarea regulilor jocului, aceasta în luna mai. În orice caz responsabilităţi crescute, acasă şi la serviciu, sau la scoala, te fac să te gândești mai mult și să cauți aliați și sfaturi bune. Munceşti mult şi ai rezultate care nu te mulțumesc. Ai nevoie de mai mulţi bani şi nu ştii de unde. Problemele tale trenează tot anul şi nu-şi găsesc o rezolvare consistentă. Cam în vară, pe la mijlocul lui 2017, îţi dai seama că nu poţi trăi din amintiri şi ca veşnicele tale comparaţii nu-ţi fac decât rău. În anul 2017, ca un sfat dar şi o concluzie generală, este cazul să nu mai fii aşa de încordat și tensionat – totul se va sfârşi cu bine!  O veste bună poate fi urmată de una şi mai bună. Trebuie să te adaptezi rapid la schimbări, să-ţi faci stereotipuri de comportament şi de comunicare şi strategii de promovare a calităţilor proprii. Pentru că, după cum bine ştii, nu eşti nici spontană, nici nu ai tupeu! Sănătatea este mediocru aspectată în 2017, atenţie la bolile cronice. În a doua parte a anului, atentie la picioare și la pedichiură.   Banii sunt aşa-şi-aşa – mai mulţi par să vină toamna. De asemenea, banii se ilustreaza prin amânari succesive, dar îi primești, până la urmă!  Dragostea este bine aspectată, mai ales dacă renunţi la perfecţionismul tău păgubos. Peştoaicele trebuie să-şi controleze entuziasmul exuberant sau tristeţile sfâşietoare, pentru orice amănunt şi să fie mai echilibrate. Mai nesimţite, că aşa este la modă! Peştii trebuie să facă un pic de economie ca să facă faţă presiunii financiare provocate de creşterea preţurilor. Sau s-o ia înot către o ţară mai prielnică locuitorilor ei. Dar să știți că nicăieri în lume nu umblă căței cu covrigi în coadă, poate numai în pustnicia mea!