Tripoli: 20 de ucraineni judecați pentru că au fost mercenari ai regimului Gaddafi

Tripoli:  20 de ucraineni judecați pentru că au fost mercenari ai regimului Gaddafi

20 de ucraineni, acuzaţi că au luptat ca mercenari alături de trupele fostului lider libian, Muammar Gaddafi, au compărut astăzi în faţa unui tribunal militar din Tripoli, a anunţat un purtător de cuvânt militar.Împreună cu ucrainenii vor mai fi judecaţi doi ruşi şi doi bărbați din Belarus și doi din Rusia.

”Ei sunt acuzați că au pregătit lansatoare de rachete sol-aer pentru a lovi avioanele NATO care transportau o misiune trimisă de ONU în Libia să protejeze civili, în timpul conflictului din 2011”, a afirmat colonelul Ali Al-Sheiki pentru AFP. Altă acuzație ce li se aduce este că aceea că ar fi ajutat regimul Gaddafi, alungat de la putere, să îi atace pe civili.

Potrivit declaraţiilor din timpul investigaţiei, ucrainenii au venit în Libia din proprie iniţiativă, fără să beneficieze de sprijinul ţării lor.

Purtătorul de cuvânt al ministerului ucrainean de externe, Oleksandr Dikusarov, a declarat că cei judecaţi au respins acuzaţiile formulate de autorităţile libiene şi au pretins că au venit în Libia pentru a lucra în sectorul petrolier.

Ne puteți urmări și pe Google News

Kievul, care a avut relații bune cu fostul regim de la Tripoli, estimează că circa 1.500 de ucraineni se găseau în Libia la începutul conflictului armat de anul trecut, finalizat prin răsturnarea de la putere a colonelului şi uciderea sa, printre ei numărându-se şi controversata Galina Kolotniţka, asistentă medicală a lui Muammar Gaddafi. Fostul președinte libian a fost ucis de rebeli, la 20 octombrie 2011, fiind capturat în orașul său natal, Sirt.