Şedinţa de judecată de ieri a Instanţei supreme a fost programată în aşa fel încât inculpaţii reprezentanţi ai curentului liberal au fost citaţi dimineaţa, pe când social-democraţii au fost chemaţi în cursul dupăamiezii. Primul care a ajuns la ÎCCJ a fost Ludovic Orban, în dosarul în care a fost trimis în judecată pentru că ar fi cerut 50.000 de euro de la omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, pentru a-şi face imagine în cursa pentru Primărie.Orban: „Rechizitoriul e subţire”

„Am ajuns în instanţă din cauza unui demers al unui procuror DNA. Eu am încredere în instanţa de judecată. Rechizitoriul e destul de subţire, instanţa va ţine cont. Nu am luat niciun ban, nu am folosit în niciun fel influenţa”, a declarat liberalul.

Orban a venit înarmat cu răbdare şi tutun: a fumat o ţigară înainte să intre în sală, şi chiar când credea că are timp să o fumeze şi pe a doua avocatul l-a rechemat în faţa judecătorilor pentru apelul în cauză.

Chiar de la primul termen de judecată, magistraţii i-au admis lui Orban toate probele solicitate, astfel că la termenele următoare vor fi re-audiaţi, de această dată în faţa instanţei, toţi martorii din rechizitoriu, inclusiv denunţătorul, Tiberiu Urdăreanu, dar şi patronii media Cosmin Guşă şi Sorin Oancea.Călin Popescu Tăriceanu a ajuns şi el la ÎCCJ, pentru procesul în care e acuzat de mărturie mincinoasă în dosarul „Ferma Băneasa”.

Pentru că procesul se desfăşoară în şedinţă secretă, magistraţii au luat cauza în discuţie abia după finalizarea şedinţei publice. Pentru că nu a avut nicio „pilă” să-l sară peste rând – precum s-a întâmplat în data de 11 august, la Direcţia Permise Auto – Călin Popescu Tăriceanu a aşteptat mai bine de trei ore pe holurile instanţei. În acest interval, Tăriceanu şi-a omorât timpul pe telefonul mobil sau discutând cu avocatul pe o bancă.

În „silenzio stampa”

Profitând de interesul presei pentru şeful Senatului, Bogdan Olteanu s-a făcut nevăzut în sala de judecată, unde a încercat să-i convingă pe magistraţi, în spatele uşilor închise, să îi ridice măsura arestului la domiciliu în dosarul „SOV-Liviu Mihaiu”.

Nu a avut succes, însă, magistraţii prelungindu-i cu încă 30 de zile măsura preventivă. Atât preşedintele Senatului, cât şi fostul vice-guvernator BNR au plecat de la ÎCCJ fără să facă declaraţii.

„Oprea şi Dragnea, judecaţi la ceas de seară

Fostul vicepremier Gabriel Oprea a fost citat, ieri, pentru ora 17:00, în dosarul suplimentării ilegale a bugetului DIPI. La intrare, acesta a fost întrebat de ce i-a rugat pe colegii lui senatori să îl apere de ancheta procurorilor în dosarul privind moartea poliţistului Bogdan Gigină, în timp ce îi asigura deplasarea în coloana oficială. „Sunt proceduri parlamentare, nu le-am făcut eu. Leam cerut colegilor să mă apere pentru că chiar sunt nevinovat”, a declarat Oprea. La ora 19:00 la instanţă a fost citat şi Liviu Dragnea, în dosarul fostei soţii, Bombonica Prodana, ambii acuzaţi că au făcut demersuri pentru menţinerea ilegală în funcţie a două angajate la Direcţia de Asistenţă Socială