Tribunalul Cluj i-a condamnat pe doi medici psihiatri la închisoare pentru adeverințe false. Prejudiciul adus statului: 834.000 de lei

Tribunalul Cluj i-a condamnat pe doi medici psihiatri la închisoare pentru adeverințe false. Prejudiciul adus statului: 834.000 de lei

Unul dintre psihiatrii condamnați este medicul militar Radu Ciurea, cu grad de colonel, un medic cu o mare experiență în acest domeniu medical.

Colonelul Radu Ciurea a fost declarat vinovat de către judecători, după ce a emis 17 adeverințe falser, din care rezultau că persoanele în cauză suferă de boli psihice. Aceste adeverințe au fost ulterior folosite de cei în cauză pentru obținerea unor pensii medicale.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj l-au acuzat pe psihiatrul şef de la Spitalul MIlitar din Cluj Napoca, că a emis actele medicale, în cazul celor 17 pacienți, deși știa că aceștia sunt perfect sănătoși. Cu aceste adeverinţe, cei în cauză s-au prezentat la Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap Cluj, de unde au obţinut pensii medicale, prejudiciul creat bugetului de stat fiind de 514.000 lei.

În acest dosar  a mai fost judecată și medicul psihiatru Cristina Reis, care a fost condamnată la doi ani și patru luni de închisoare cu suspendare. Procurorii susțin ce medicul psihiatru Cristina Reis a fost acuzată că a întocmit mai multe rapoarte de evaluare psihilogică, pentru cele 17 persoane. "A consemnat psihodiagnostice şi punctaje nereale, ajutându-i în acest mod să inducă în eroare pe reprezentanţii Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Cluj şi să obţină astfel în mod fraudulos indemnizaţii de handicap, prejudiciul creat fiind de peste 320.000 de lei", susţin procurorii clujeni.

Ne puteți urmări și pe Google News

I-a internat fictiv pe bolnavii închipuiţi

Colonelul Ciurea a negat, la audieri, că a săvârşit aceste infracţiuni şi a spus că actele medicale pe care le-a emis, în perioada anilor 2008-2009, reprezintă propriile lui constatări cu privire la pacienţii care s-au prezentat la cabinetul de la Spitalul Militar din Cluj Napoca. Procurorii susţin că medicul psihiatru Radu Ciurea a declarat că pacienţii au mimat afecţiuni psihiatrice şi că nu şi-a dat seama de acest lucru. "Inculpatul Radu Ciurea a indus ideea că nu ar fi ştiut la ce vor fi folosite actele medicale eliberate de el. Această susţinere este necesară şi este înlăturată chiar de actele respective, în care se face menţiunea că se eliberează pentru comisia de handicap Cluj".

Radu Ciurea este acuzat că i-a internat fictiv pe o parte dintre pacienţi la Spitalul Militar din Cluj Napoca. "Inculpatul a completat documente de internare fictivă a învinuiţilor Maria C. şi Onisie B., care în realitate nu au fost internaţi la Spitalul Militar din Cluj Napoca. Această împrejurare este confirmată şi de învinuiţi, care au declarat că nu au fost internaţi în unitatea respectivă", mai arată procurorii clujeni.

Nu îi cunoaşte pe pacienţi dar discuta despre anchetă cu aceştia

Anchetatorii susţin că au efectuat înregistrări chiar şi în biroul medicul psihiatru Ciurea, în timp ce acesta discuta cu doi dintre pacienţii pe care i-a îmbolnăvit fictiv. "Cea mai sugestivă este înregistrarea ambientală a unei convorbiri telefonice între inculpatul Radu Ciurea şi învinuiţii David I. şi Gligor C., la data de 19 aprilie 2013, după punerea sub învinuire a acestora şi dispunerea expertizelor medico legale. La un moment dat, inculpatul Radu Ciurea îi întreabă pe cei doi învinuiţi, în mod expres despre cauză, folosind expresia ce mai e nou cu băieţii, aceştia răspunzând că au fost chemaţi la IML", susţin anchetatorii, în referatul care prin care au cerut arestarea medicului psihiatru şef de la Spitalul Militar Cluj. Culmea este faptul că la audieri, colonelul doctor Ciurea a declarat că nu îi cunoaşte pe cei doi.   Procurorii susţin că cei doi medici psihiatrii au acţionat în colaborare cu preşedinta unei Fundaţiei Arizona din Hunedoara, Catinca Cotoraci, care primea de la pacienţii fantomă care au reuşit să înşele sistemul public de pensii, în fiecare lună câte 50 de lei. Catinca Cotoraci nu a fost condamnată din cauza încetării procesului penal împotriva ei.