Trei țări ar putea să joace un rol fundamental pentru a opri războiul dintre Rusia și Ucraina. Mișcări de ultimă oră la nivel mondial

Trei țări ar putea să joace un rol fundamental pentru a opri războiul dintre Rusia și Ucraina. Mișcări de ultimă oră la nivel mondial Președintele Chinei asteptat să ia măsuri de urgență. Sursa: arhiva EVZ

După ce UE și SUA au rupt orice legătură cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, Israel, Turcia și China sunt cele trei țări care au luat în mâini frâiele negocierilor. Deocamdată, însă, de la Beijing, atitudinea este mai mult precaută.

China, Turcia și Israel sunt țările care și-au asumat rolul de mediator între delegațiile rusă și ucraineană. Comunitatea internațională continuă să caute cea mai eficientă modalitate de a putea media între guvernul de la Kiev și cel de la Moscova. În acest sens, există mai multe opțiuni care sunt propuse la Washington și la Bruxelles pentru a îndeplini această funcție.

China nu își asumă încă rolul esențial de mediator al conflictului dintre Rusia și Ucraina

China, Turcia, Israel sunt cele trei țări care au cele mai multe puncte pentru a încerca să efectueze eficient medierea dintre Ucraina și Rusia, odată ce opțiunea Europa și SUA a fost exclusă din cauza ciocnirii frontale cu guvernul lui Vladimir Putin.

Multe țări susțin că Beijingul trebuie să își asume acest rol, dar, lăsând deoparte câteva declarații publice, guvernul chinez nu a făcut un pas clar pentru a-și asuma acest rol.

Ne puteți urmări și pe Google News

La Bruxelles, Josep Borrell a susținut într-o declarație pentru ziarul „El Mundo”, că este favorabil opţiunii ca China să medieze între ambele părți. Ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a vorbit despre această posibilitate la începutul acestei săptămâni, cerând ambelor părți să rezolve disputele prin dialog și pașnic. Câteva ore mai târziu, președintele chinez Xi Jinping și-a exprimat regretul față de războiul din Ucraina și a explicat că principala prioritate este ca acest conflict „să nu cape de sub contro”, conform RADOR.

Acordul Beijingului cu Moscova este o piedică în calea discuțiilor de pace

În ceea ce privește această posibilă mediere estică, un înalt oficial al guvernului german a subliniat că Berlinul, Parisul și Beijingul și-ar fi unit forțele pentru a căuta o soluție diplomatică a acestui conflict. Problema care poate împiedica această mediere este că Moscova și China au construit legături importante în ultimele luni, fiind parteneri foarte apropiați cu mai multe proiecte în comun. În acest sens, experții consideră că China nu este dispusă să pericliteze niciun punct al acordului său cu Putin. Prin urmare, se deschide calea unei posibile discuții unilaterale între China și Rusia pentru a trata problema, înainte de a se poziționa la o masă cu Ucraina, pe de o parte, și Rusia, pe de altă parte.

În ultimele zile, după China a fost luată în calcul opțiunea Turcia, unde a avut loc joi a treia întâlnire dintre cele două delegații şi unde președintele Erdogan a jucat rolul de mediator. Guvernul Turciei este dispus să joace rolul de mediator, așa cum însuși Erdogan i-a făcut cunoscut lui Joe Biden într-o conversație telefonică purtată în ultimele ore. Washingtonul a apreciat efortul Turciei de a reuni ambele delegații într-un punct mai îndepărtat al conflictului, în comparație cu cele două în care au avut loc întâlnirile anterioare.

Turcia și Israel încearcă și ele să joace rol de mediatori

În ciuda interesului lui Erdogan, ambele țări au încheiat întâlnirea fără un acord care să permită o încetare a focului, deși s-au declarat pentru continuarea negocierilor. O altă rută, mai îndepărtată, este cea a Israelului. Șansele ca Benett să devină prim- ministru al Israelului sunt îndepărtate, dar relațiile sale bune atât cu Kievul, cât și cu Moscova l-ar putea face cheia abordării problemei.

Chiar președintele Zelenski a fost cel care i-a cerut lui Benett să medieze cu Moscova, dar Israelul știe cât de complicat poate fi să-și asume acest rol. Deși există o asemenea teamă de eșec, Benett a făcut o deplasare fulger la Moscova weekendul trecut pentru a se întâlni cu Putin timp de trei ore. Apoi s-a oprit la Berlin pentru cină și o conversație cu cancelarul Olaf Scholz. În orele care au urmat, liderul israelian a vorbit și cu Zelenski, cu Macron și din nou cu Putin. A discutat şi cu omologul său american, Antony Blinken.

De la Washington, aceste mișcări ale Israelului nu sunt privite nefavorabil, inclusiv călătoria sa la Moscova pentru a-l întâlni pe Putin. Încă de la început, guvernul de la Tel Aviv a condamnat invazia rusă, dar poziția sa de a nu întoarce spatele Ucrainei și în același timp de a nu-l irita pe Putin îl poate face agentul internațional ideal pentru a căuta o soluție consensuală a acestui război.