Regizorul Radu Muntean a intrat în competiţia secţiunii Quinzaine des Réalisateurs, a Festivalului de la Cannes (14 -25 mai), cu filmul “Boogie”, spun sursele EVZ.

Filmele selectate în competiţia oficială şi în secţiunea Un Certain Regard au fost făcute publice azi, însă cele din Quinzaine des Réalisateurs – o secţiune paralelă – vor fi anunţate abia vineri. La un Palme d’Or pentru scurtmetraje, în selecţia oficială, concurează tânărul Marian Crişan, cu „Megatron”, povestea unui băieţel care-şi serbează ziua la McDonald’s. Despre el, criticul Andrei Gorzo spunea recent pentru EVZ că regizorul debutanat a fost „marea  mea revelaţie din ultima vreme”.

„Crişan, despre care nu ştiam nimic, poate "face" realism la fel de bine ca Radu Jude sau ca Paul Negoescu, dar, deşi e foarte sofisticat, pare a fi interesat de un cinema mai popular, mai accesibil, mai  înţelegător  faţă de nevoile spectatorului  obişnuit”. În secţiunea paralelă Cinefondation intră şi Ciprian Alexandrescu, cu scurtmetrajul „Interior. Scară de bloc”. Comedia îi are pe Vlad Ivanov, Luminiţa Gheorghiu şi Tudor Aaron Istodor în distribuţie.

“Boogie” pe Croazetă

Fondată în 1968 de Societatea regizorilor francezi, Quinzaine des Realisateurs are reputaţia de a descoperi talente. Radu Muntean, deja apreciat pentru filmele „Furia” şi „HĂrtia va fi albastră”, calcă pe urmele altor cineaşti tineri care s-au făcut remarcaţi la această secţiune: Nae Caranfil („E pericoloso sporgersi”, 1993), Cristi Puiu (“Marfa şi banii”, 2001), Cristian Mungiu („Occident”, 2002) şi Corneliu Porumboiu („A fost sau n-a fost”, 2006 – cĂştigător al trofeului Camera d’Or).

“Boogie”, o poveste despre vĂrsta “30 şi ceva”, îi are în distribuţie pe Anamaria Marinca şi Dragoş Bucur. Scenariul are trei semnături: Radu Muntean, Alex Baciu şi Răzvan Rădulescu. Acesta din urmă va participa la Atelierul Cinéfondation de la Cannes cu proiectul "Felicia, înainte de toate", scris în colaborare cu Melissa de Raaf. Scenaristul îşi va căuta finanţare pentru filmul său de debut, alături de alţi 14 tineri cineaşti.

(17:04)