Mirela Moarcăş şi Cristian Rădoi, cei doi medici de la Spitalul Universitar sancţionaţi de Colegiul Medicilor Bucureşti, la sfârşitul anului trecut, pentru că nu l-au supravegheat la naştere pe micuţul Sebastian Lungu, îşi practică în continuare meseria.
De acelaşi „privilegiu“ se bucură şi medicul Cezara Bucur, de la Spitalul „Panait Sârbu“ din Capitală, a cărei neglijenţă a dus la moartea Nataliei Ionescu, soţia unui jurnalist de la „România liberă“. Cei trei medici au depus contestaţii la Colegiul Medicilor din România (CMR), ceea ce le permite să opereze şi să asiste în continuare la naşteri.
„Medicii au dreptul să profeseze pe durata contestaţ iei, deoarece există prezumţia de nevinovăţie. În SUA, durata medie de judecare este de 3 ani, în Europa, de 2 ani şi jumătate, iar în România, de şase luni“, explică Vasile Astărăstoaie, preşedintele CMR. Sebastian Lungu, băieţelul care a rămas cu grave sechele după ce mama lui nu a fost supravegheată la naştere, face în prezent kinetoterapie. „Sebastian a mai făcut câteva progrese: râde spontan şi plânge când i se face foame“, spune Ionuţ Lungu, tatăl baieţelului.
El este revoltat că medicii vinovaţi de suferinţa copilului profesează în continuare: „Aceşti medici pun în pericol viaţa altor pacienţi, atâta vreme cât în cazul lor există suspiciunea de vinovăţie. Ar trebui să-şi primească salariul, dar nu ar trebui lăsaţi să opereze“, crede Ionuţ Lungu. Peste trei luni, Sebastian va merge la tratament într-o clinică privată din Germania.