Evenimentul Zilei > Economie > Trei MARI COMPANII româneşti ar putea investi în Republica Moldova
Trei MARI COMPANII româneşti ar putea investi în Republica Moldova

Trei MARI COMPANII româneşti ar putea investi în Republica Moldova

Electrica, Hidroelectrica şi Romgaz îşi pot permite să facă investiţii în societăţile moldoveneşti care vor fi scoase la privatizare în perioada următoare, a declarat, ieri, ministrul Economiei Costin Borc, după lucrările sesiunii a IX-a a Comisiei mixte interguvernamentale de colaborare economică între Republica Moldova şi România, desfăşurate la Chişinău.

“Aş încuraja toţi investitorii români să participe la procesele de privatizare pe care Guvernul moldovean le va derula. Înţeleg că vor fi pachete de întreprinderi scoase la privatizare chiar în luna decembrie, în anul viitor, întreprinderi mai mari sau mai mici. Aici ar putea să existe interesul unor întreprinderi mari de stat. Să nu uităm că în România există întreprinderi ca Electrica, Hidroelectrica, Romgaz, întreprinderi care au astăzi un rezervor de cash redutabil şi îşi pot permite să facă investiţii de mare anvergură. În acelaşi timp, aş încuraja şi micile întreprinderi să investească în Republica Moldova”, a spus Borc, transmite Agerpres. 

Potrivit acestuia, interconectarea reţelei electrice cu cea a Republicii Moldova este în urmă. “România, prin societatea Transgaz, va asigura o parte din proiectarea gazoductului Ungheni – Chişinău şi sper ca tot prin societatea Transgaz să participe şi la construcţia şi operarea acestui gazoduct. Suntem puţin mai în urmă cu interconectarea de reţea electrică, dar cred că experienţa Transgaz poate fi tradusă către Transelectrica şi mai departe să încercăm pe acelaşi mecanism al unui grant oferit de statul român pentru proiectarea liniei electrice, ca să avansăm”, a mai afirmat ministrul Economiei.

Colaborarea moldo-română în domeniul energetic, precum şi posibilitatea iniţierii unor noi proiecte pe acest segment, au fost principalele teme de discuţie în cadrul întrevederii de vineri dintre prim-ministrul moldovean Pavel Filip cu viceprim-ministrul României, ministru al Economiei, Costin Borc, conform unui comunicat al Guvernului Republicii Moldova. 

În cadrul dialogului, premierul a menţionat că interconexiunea energetică dintre Republica Moldova şi România, dar şi interconectarea la piaţa energetică europeană, constituie o prioritate. Pavel Filip a specificat că Guvernul de la Chişinău este flexibil şi determinat pentru implementarea proiectelor de construcţie a infrastructurii energetice. 

Totodată, Pavel Filip a mulţumit Guvernului de la Bucureşti pentru suportul oferit în construcţia conductei de gaz Iaşi-Ungheni, dar şi pentru finanţarea nerambursabilă în sumă de 550.000 de euro acordată pentru elaborarea proiectului tehnic pentru construcţia gazoductului Ungheni – Chişinău. 

"Acestea proiecte sunt prioritare pentru Republica Moldova, nu doar din punct de vedere sectorial, dar şi strategic. Atunci când vorbim despre securitatea energetică, trebuie să ne asigurăm cu mai multe surse de energie şi este important să avem această interconexiune moldo-română', a declarat şeful Executivului de la Chişinău.