Trei cetăţeni americani, ucişi într-un atac în Afganistan

Trei cetăţeni americani, ucişi într-un atac în Afganistan

Trei americani au fost ucişi într-un atac armat care a avut loc într-un spital din Kabul, capitala Afganistanului. Cel care a deschis focul a fost un paznic.

 Ambasada SUA a anunţat, potrivit Reuters, că în urma atacului trei cetăţeni americani au fost ucişi. “Putem confirma că au fost ucişi trei oameni”, a declarat un oficial al ambasadei.

În Afganistan situaţia este una tensionată de mai multă vreme. Mii de oameni şi-au pierdut vieţile în ultimii ani.

În regiunea afgană au avut loc mai multe atacuri asupra civililor, iar lucrurile nu par să se liniştească.

Ne puteți urmări și pe Google News

Războiului din Afganistan a început pe 7 octombrie 2001, când a fost începută Operațiunea Enduring Freedom (OEF) de armata SUA împreună cu armata britanică, ca răspuns la atacurile asupra SUA de la 11 septembrie 2001. Marea Britanie din 2002 a condus propria sa operațiune militară, Operațiunea Herrick, ca parte a aceluiași război din Afganistan. Caracterul războiului a evoluat de la o luptă violentă cu Al-Qaeda și susținătorii săi talibani la un complex efort contrainsurgent.

Câţi oameni nevinovaţi au murit?

Nu există nici o cifră unică oficială pentru numărul total de civili uciși de război din 2001, dar estimările pentru anumiți ani sau anumite perioade au fost publicate de mai multe organizații. Potrivit unui raport al Organizației Națiunilor Unite, talibanii au fost responsabili pentru 76% din victime civile din Afganistan în 2009.

Un raport al ONU din iunie 2011 spunea că 2777 de civili se știe că ar fi fost uciși în 2010, iar insurgenții sunt responsabili pentru 75% din victime în rândul civililor. Un alt raport al Organizației Națiunilor Unite emis în iulie 2011, spunea că: „1462 necombatanți au murit” în primele șase luni ale anului 2011, iar insurgenții sunt responsabili pentru 80% din decese. În 2011, un număr record de 3021 de civili au fost uciși în insurgența în curs de desfășurare, a cincea creștere anuală succesivă.

Foarte puține persoane din Afganistan nu au fost afectate de conflictul armat de acolo. Cei cu experiență personală directă alcătuiesc 60% din populație, iar alții declară, de asemenea, că au suferit o serie de greutăți. În total, aproape toată lumea (96%) a fost afectat într-un fel - fie personal, fie ca urmare a consecințelor mai largi ale conflictului armat.

Cu toate acestea, conform lui Nicholas Kristoff, sistemul medical îmbunătățit în urma războiului a salvat sute de mii de vieți.