Evenimentul Zilei > Justitie > Trei ani de pușcărie pentru magistratul care a cerut șpagă „șoricel”
Trei ani de pușcărie pentru magistratul care a cerut șpagă „șoricel”

Trei ani de pușcărie pentru magistratul care a cerut șpagă „șoricel”

Petre Adrian Podea a fost condamnat de trei colege de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Fostul judecător Petre Adrian Podea, de la Tribunalul Prahova, a ajuns la închisoare, după ce trei magistrați de la Instanța Supremă au decis că a dat mită și se face vinovat de trafic de influență. Judecătoarele Magdalena Iordache, Rodica Aida Popa și Mariana Ghena au considerat că Podea trebuie să facă trei ani de închisoare cu executare și nu doi cu suspendare, cum a decis, în aprilie 2014, Curtea de Apel București.

Ofițer de Securitate

Fost ofițer de Securitate înainte de 1989, Petre Podea a intervenit cu 3.000 de lei pe lângă o colegă de la Judecătoria Ploiești, pentru a elibera o cunoștință a unui afacerist. „Partea” lui Podea a fost de 1.000 de lei. Colega de la Judecătorie l-a denunțat pe bătrânul securist, astfel încât acesta a fost reținut de procurorii DNA. Potrivit interceptărilor din dosar, fostul magistrat cerea de la omul de afaceri prieten nu numai bani, ci și diverse produse alimentare: „Te rog eu, deci niște șoricel mai frăgezel, așa, mai grăsuț…și niște carne de cârnați, așa, vreo 2- 3 kile de carne, să mai fac niște cârnați”. Aface r i s t u l Florea George Sorin a primit și el o pedeapsă de 2 ani si 6 luni de închisoare cu executare, după ce, inițial, primise o pedeapsă cu suspendare.

Aranjamente vechi

Conform altor interceptări din dosar, Podea nu mai știa ce să creadă despre colegii din sistemul judiciar. El deplângea vremurile de altădată, când se „aranjau” procesele între magistrați. „Bă, eu nu mai ştiu cum să vorbesc cu oamenii în ultima vreme şi mai ales cu colegii mei. Nu mai e pleiada aia a noastră, cum vorbeam noi între noi, deschis. Te rog să mă crezi”, se destăinuia judecătorul colegei care l-a denunțat imediat.

Pe 31 ianuarie 2013, Consiliul Superior al Magistraturii – Secția pentru judecători – a în cuviințat reți nerea și arestarea lui Podea. Însă, colegii de la Curtea de Apel Ploiești au refuzat să-l aresteze pe fostul securist.

În martie 2014, Podea a făcut cerere de pensionare, dar aceasta a fost amânată până la o decizie definitivă. Astfel, el pierde pensia specială.