Trei angajati din Bucuresti au salarii incredibile: peste 1.000.000 de euro pe an
- Adam Popescu
- 8 februarie 2007, 02:00
Cel mai bine platit angajat roman lucreaza in domeniul comertului, locuieste in sectorul 2 al Capitalei si a incasat in 2005 un salariu anual de 1,5 milioane de euro, potrivit revistei "Capital".
Din datele Agentiei Nationale pentru Administrare Fiscala reiese ca veniturile fericitului angajat vin in parte si din participarea in consilii de administratie. De altfel, opt din cei zece romani cu cele mai mari venituri asimilate salariilor provin din Capitala.
Daca o persoana ar fi avut un salariu de 130.000 de euro lunar pe cartea de munca, atunci, angajatorul ar mai fi scos din "buzunar", pentru contributiile sociale anuale, inca peste 800.000 de euro.
Faptul ca pe locul intai se afla un salariat din comert este ciudat. In acest sector, salariul mediu este unul dintre cele mai mici din economie - cam 205 euro net lunar la finele anului trecut -, fata de 260 de euro, cat a fost media pe economie.
Salariul bucuresteanului il depaseste de departe chiar si pe cel al politicienilor. Astfel, in timp ce presedintele Traian Basescu castiga aproape 1.800 de euro pe luna, salariul premierului Calin Popescu-Tariceanu nu trece de 1.100 de euro pe luna.
Politicienii sunt devansati la capitolul salarii si de guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, despre care se spune ca ar fi cea mai bine platita persoana publica, cu un venit lunar de aproape 6.900 de euro, potrivit propriei declaratii de avere.
230.000 de euro, in afara Bucurestiului Pe locurile imediat urmatoare dupa angajatul din comert se claseaza doi reprezentanti ai industriei de IT, cu un venit anual de circa 1,2 milioane de euro, care locuiesc tot in sectorul 2 al Capitalei, mai releva studiul revistei "Capital".
In schimb, daca facem un top zece al veniturilor bucurestenilor, diferenta intre primele trei locuri si celelalte este foarte mare, pe locul patru fiind situat un contribuabil din sectorul 3 al Capitalei, cu "doar" 490.000 de euro, care activeaza in domeniul productiei de bunuri alimentare, potrivit "Capital". Iar pe locurile urmatoare, veniturile scad la circa 200.000 de euro pe an.
In tara, cel mai mare salariu trece de 230.000 de euro si de el se bucura un locuitor al judetului Timis. Imediat dupa se "califica" un contribuabil din Ilfov, cu mai mult de 222.000 de euro. Pe locul trei se afla un prahovean, cu peste 214.000 de euro. (A contribuit Adelina Vlad)
PENSIE LIMITATA
Statul nu ia in calcul decat o parte din contributie Legea pensiilor limiteaza la 3 numarul de puncte acordate anual. Dupa un stagiu de 35 de ani, un barbat va primi media punctelor de pensie din fiecare an. La valoarea din prezent a punctului de pensie, de 396,2 lei, si presupunand ca persoana a cotizat maximum anual, pe primul talon ar fi fost scrisa suma de... 1.188 lei noi.
Asta, in conditiile in care, in cazul celui mai bine platit roman, firma angajatoare ar plati anual, in contul CAS-ului, peste 500.000 euro. Baza de calcul a contributiei lunare la asigurari sociale suportate de angajat nu poate depasi plafonul a de 3 ori salariul mediu brut lunar pe economie.
DECIZIE
Leafa minima, 440 de lei
Toti angajatii care lucreaza in domeniul privat trebuie sa primeasca salarii conform Contractului Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2007-2010, dupa cum a precizat, ieri, ministrul muncii, Gheorghe Barbu.
Astfel, de la inceputul acestui an, salariul de baza minim brut, pentru un angajat care lucreaza 170 de ore pe luna, este de 440 de lei, respectiv 2,59 lei pe ora. De prevederile acestui contract nu beneficiaza insa si angajatii din sectorul bugetar, pentru care salariul minim brut va ramane cel de 390 de lei.
Prin urmare, un muncitor necalificat va avea minimum 440 de lei, un muncitor calificat - 528 de lei, personalul administrativ care are studii postliceale - 550 de lei, iar cei cu studii superioare - 880 de lei.
Dar, de exemplu, daca un angajat are studii superioare si este incadrat pe o pozitie care nu necesita studii superioare, patronul nu este obligat sa-i plateasca minimumul de 880 de lei, ci doar salariul corespunzator functiei.
Pe de alta parte, coeficientii de salarizare negociati prin contractul colectiv de munca se aplica la salariul minim care a fost stabilit pe ramura sau unitate. Toate listele de ierarhizare sunt cuprinse in contractul negociat si semnat de confederatiile sindicale si patronatele reprezentative la finele anului 2006.
Patronii care nu respecta contractul la nivel national risca sa fie amendati cu sume cuprinse intre 30 si 90 de milioane de lei, de catre inspectiile teritoriale de munca.
Prima masura pentru cei care nu-si schimba grilele de salarizare este insa mustrarea, doar la urmatorul control instituindu-se amenzi. Chiar daca nu au semnat contractul colectiv de munca unic la nivel national, toate patronatele trebuie sa respecte acest document.