Trecutul dubios al „călăilor” de la DNA Oradea

Trecutul dubios al „călăilor” de la DNA Oradea

Procurorii întregistrați în timp ce complotau împotriva unor judecători din județele Bihor și Satu Mare, pentru a da soluții favorabile în cauzele cercetate de ei au fost audiați la Parchetul General. O radiografi e a trecutului acestora arată modul sinistru în care aceștia au ajuns să intre în Sistemul judiciar și cum au fost promovați în funcții.

Cei cinci procurori din cadrul DNA Oradea, înregistraţi cum puneau la cale intimidarea judecătorilor care nu se arătau obedienţi şi favorabili cauzelor lor, s-au prezentat ieri la Parchetul General pentru a fi audiaţi în dosarul deschis de Secţia pentru investigare a magistraţilor. Înregistrarea ședinței din ianuarie 2018, la DNA Oradea, care a bulversat sistemul judiciar și a condus la declanșarea anchetei de la Parchetul General arată că cei cinci sunt: Ciprian Man, Cristian Ardelean, Adrian Muntean, Cosmin Pantea şi Lucian Rus.

Înregistrarea a fost făcută publică în episodul 9 al unui serial început anul trecut pe site-ul avocatului Răzvan Doseanu. Avocatul şi-a intitulat serialul „Binshleaks”, cu trimitere la denumirea populară a Beiuşului, zonă din care provine fostul şef al DNA Oradea, procurorul Ciprian Man.

Cristian Ardelean a recunoscut că a participat la o discuţie „la o cafea”, însă atunci când a fost întrebat de jurnalişti dacă a pus la cale abuzuri împotriva magistraţilor, aşa încât să îi „cuminţească”, acesta a susţinut că niciodată nu a discutat pentru a introduce frica în cineva: „Nu. Doamne fereşte. În nimeni nu am vorbit niciodată să introduc frica”. Procurorul a mai adăugat că nu îşi explică cum de înregistrara a apărut după un an, menţionând că în cadrul cercetării se va stabili cine a înregistrat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Judecătorii acuză

 

Doi judecători „vizaţi” de DNA Oradea, în stenogramele din ianuarie 2018, au dezvăluit în spaţiul public cum au fost hărţuiţi de procurorii în cauză şi la ce metode de intimidare au recurs aceştia, astfel încât să nu le fie „cenzurate” dosarele. Unul dintre judecătorii şantajaţi şi agresaţi a fost Ovidiu Galea, care, printr-o intervenţie telefonică în cadrul emisiunii „Sinteza zilei”, de la Antena 3, a declarat că a stat nu mai puţin de 42 de luni suspendat, fără salariu, pentru ca într-un final să fie achitat.

Şi judecătoarea Florica Roman a rupt tăcerea. Aceasta a scris pe blogul său că ea însăşi, în calitate de magistrat la Curtea de Apel Oradea, a fost vătămată de acţiunile abuzive ale acestor procurori, „constatate ca atare de ÎCCJ”. Aceasta a susţinut că procurorii respectivi au încălcat grosolan şi arogant legea, într-un mod de-a dreptul stalinist şi că ceea ce au făcut este poliţie politică în toată regula. „Absolut nici un procuror DNA Oradea nu a fost tras la răspundere, nici măcar disciplinar, motiv pentru care, iată, aceştia şiau continuat şi în 2018 activitatea de hărţuire şi înfricoşare a judecătorilor, cu scopul de a-i linişti”, a scris Florica Roman pe blogul său.

 

Procurori de „elită” cu 53 de achitări într-un an

Așa cum dezvăluia „Evenimentul zilei”, pe 20 noiembrie 2017, la Bihor s-a constituit, la vârful structurii locale a DNA, un veritabil grup organizat. Dintre ei, se distinge Ciprian Man, cel care a fost cel mai tânăr procuror șef de Serviciu Teritorial promovat de fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, în decembrie 2013, la 33 ani. Considerat un procuror de elită, precum mai celebrul Mircea Negulescu, zis „Portocală”, de la Serviciul Teritorial Ploiești, el a fost promovat, ulterior, în structura centrală a DNA. Între timp, au început să iasă la iveală abuzuri crase ale sale și să curgă achitările pe bandă rulantă. Numai în 2017, DNA Oradea a înregistrat 53 de achitări.

Man le-a făcut dosare penale foștilor săi șefi

După ce a ajuns în fruntea DNA Oradea, procurorul Ciprian Man le-a făcut dosare penale foștilor săi șefi care l-au ajutat substanțial, de-a lungul carierei. El a intrat, după terminarea Liceului Minier din Ștei, la o facultate de drept privată, în cadrul Universității „Vasile Goldiș“ din Arad, de unde s-a transferat la Facultatea de Drept a Universității din Oradea. După absolvire a încercat să intre în avocatură și a fost acceptat ca avocat stagiar doar de către avocatul Ioan Sava. După un an și șase luni, la solicitarea lui Man, avocatul i-a eliberat o caracterizare elogioasă în baza căreia s-a înscris și a fost admis la Institutul Național al Magistraturii (INM). După absolvirea INM, a primit avize negative de la toți procurorii-șefi din județ. Cu toate acestea, Man a ajuns la Parchetul Beiuș, printr-o hotărâre a CSM.

Procurorul Man a instrumentat dosarul în care a trimis în judecată patru judecători: Florica Roman - Curtea de Apel Oradea, Denisa Vidican, Raluca Cuc și Ovidiu Galea - Tribunalul Bihor. Cei patru au fost suspendaţi din funcţii de CSM. Dosarul a fost restituit la DNA și clasat pe motiv că faptele nu există.

 

Cercetat pentru represiune nedreaptă

Procurorul Adrian Muntean. Secția pentru investigarea infacțiunilor din Justiție care funcționează în cadrul Parchetului General cercetează dosarul întocmit de procurorul Adrian Muntean de la DNA Oradea, cel care a instrumentat cazul în care a fost trimis în judecată fostul președinte al Consiliului Județean (CJ) Bihor, Alexandru Kiss. Oficialii Parchetului au transmis o solicitare site-ului Luju.ro în care le cer jurnaliștilor o înregistrare făcută publică în articolul „Trădarea Transilvaniei” cu declarația dată la Curtea de Apel Oradea de un inculpat din dosarul lui Kiss. Acesta a demascat modul în care ar fi fost constrâns de DNA, SRI și serviciul secret maghiar să facă un denunț împotriva fostului șef al CJ Bihor. În dosar se fac cercetări pentru comiterea infracțiunilor de inducerea în eroare a organelor judiciare, cercetare abuzivă și represiune nedreaptă. Dosarul a fost instrumentat de procurorul Adrian Muntean și comisarul șef Traian Surducan, polițist judiciar la DNA Oradea.

 

Susținut de Macovei și Danileț

Procurorul Cristian Ardelean a fost promovat la Serviciul Teritorial Oradea al DNA în toamna anului 2014, la vârsta de 31 de ani, după ce prietenul său Ciprian Man a devenit procuror șef al acestui serviciu. Ardelean a absolvit Facultatea de Drept a Universității din Oradea, considerată o facultate mediocră, iar în perioada studiilor a lucrat la un ziar. După facultate a absolvit Institutul Național al Magistraturii și a fost numit procuror stagiar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea din 1 august 2008 și procuror definitiv la Parchetul de pe lângă Judecătoria Aleșd din 8 februarie 2010. De la 1 ianuarie 2012 a activat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, unde a ajuns prin delegare. Un fost șef al lui Ardelean a afirmat că judecătorul Vasilică Cristi Danileț l-a sunat insistent, în perioada în care era membru al CSM, și i-a solicitat să-i prelungească delegarea la Parchetul Bihor. Iar o bună amică a lui Macovei, Cristina Guseth, fost director pentru programe la Fundația Soros pentru o Societate Deschisă în perioada 1991-1998, iar din 1998 director al Fundației Freedom House, l-a lăudat și promovat mediatic, inclusiv pe Facebook. Pe numele acestuia apar mai multe plângeri privind falsificarea unor probe, formulate de foşti procurori, poliţişti şi avocaţi.

 

Ipoteză șocantă: înregistrarea a fost făcut de Man, pentru șantaj

Chris Terhes, președintele Coaliției Românilor pentru Combaterea Corupției a dezvăluit un fapt șocant: înregistrarea publică care îi încriminează pe cei cinci procurori ai DNA Oradea a fost făcută chiar de Ciprian Man, fostul șef al instituției. Terhes susține că are informații care arată că Man s-a îmbătat la o partidă de vânătoare iar cineva a descărcat o parte dintre înregistrările pe care acesta le avea pe telefonul mobil. „Ca urmare a faptului că Man își înregistrată toate întâlnirile, inclusiv cele de lucru de la DNA, îmi spun aceleași surse, acesta a ajuns să aibă înregistrări compromițătoare cu: toți colegii și personalul din DNA Oradea (procurorii Chirculescu – pensionat între timp – și Ardelean, precum și polițistul Ile Marius, de exemplu, îi erau aghiotanti în abuzuri); colegi de la DNA Central (Ciprian Man a făcut parte din colegiul de conducere al DNA și a fost dus de Kovesi la DNA Central, participând la multe ședințe de acolo); colegi din Parchetul General (era protejat de anumite persoane din conducerea Ministerului Public); personal și șefi din poliție și din servicii (SRI, DGA, DIPI)”, a precizat Terhes.