De frica aprecierii leului fata de euro, proprietarii de locuinte impun tranzactii in moneda nationala. Rotunjirile aduc noi scumpiri.
Pe masura ce moneda euro continua sa piarda teren in fata leului, unii proprietari au inceput sa-si vanda locuintele sau sa le inchirieze in moneda nationala. Odata cu schimbarea, sumele apar rotunjite - apartamentele si chiriile sunt scumpite usor, fara ca persoanele interesate sa remarce modificarile.
Pentru romani este din ce in ce mai putin convenabil sa detina sume mari in valuta, indiferent daca doresc sa le consume sau sa le depoziteze - cursul a devenit o ruleta la care poti pierde cate putin in fiecare zi, iar randamentul unui depozit bancar este mai bun in lei (6%-7%, fata de 3% pentru euro). Specialistii imobiliari sustin insa ca nu vom asista la o transformare a pietei imobiliare intr-un spatiu al leului, ci este doar „o manta de vreme rea”, pana cand euro isi va regasi echilibrul.
Schimbare dupa cum bate vantul
Cele mai flexibile au fost chiriile - atat cele lunare, cat si cele in regim hotelier -, care au schimbat rapid macazul si „s-au dat” cu leul. O garsoniera in zona parcului IOR din Capitala se inchiriaza cu 1.000 de lei, in loc de 299 de euro, in timp ce o camera pentru doua ore, in regim hotelier, costa 50 de lei - in loc de 15 euro.
„Eu vreau banii in lei pentru ca nu toata lumea are euro. Oricum, tot in lei primeam - si mai si pierdeam, cand se schimba cursul”, spune Ion Dumitrescu, proprietarul unei garsoniere. Analistii imobiliari spun ca aceia care inca mentin preturile in euro au decis sa le scumpeasca - numai in ultima saptamana cu aproximativ 5%-7%.
Si in alte orase mari, cum ar fi Brasov, Constanta, Iasi sau Pitesti, proprietarii cer preturile in lei. „Oamenii se inclina dupa cum bate vantul: daca euro creste, cer preturi in euro. Daca scade, cer lei. Oricum, si atunci cand suma este exprimata in euro se platesc tot lei, la cursul euro al zilei”, spune Cristian Plaiesu, de la agentia argeseana Expert.
Nu doar apartamentele vechi se reprofileaza, ci si cele noi. De exemplu, cele 20 de apartamente din High Residence, un proiect aflat in constructie in nordul Capitalei, se vand in moneda nationala. „Salariile le platim in lei, materialele la fel - vrem sa luam si banii pe locuinte tot in lei”, explica Ciprian Morari, director de vanzari la firma Alf Company. Astfel, un apartament de doua camere costa 403.800 lei, iar unul de trei camere - 530.200 de lei.
Evolutia cursului
Leul ramane pe pozitii
Analistii financiari sunt convinsi ca leul isi va mentine si lunile viitoare pozitia castigata pana acum. „Cred ca se va pastra marja de 3,30-3,41. Leul are forta, sunt multe investitii directe si sunt zvonuri ca se va mari plafonul maxim de detinere la SIF-uri, ceea ce ar ajuta leul sa se mentina in forma”, a declarat Bogdan Baltazar, consultant financiar.
Problema SIF-urilor este ca, de anul trecut, un actionar nu poate avea mai mult de 1a din pachetul de actiuni. Sunt insa multi care au detineri mai mari - inclusiv fonduri straine de investitii.
Daca legea ar fi aplicata, atunci acestia ar trebui sa vanda excedentul, ceea ce ar duce la deprecierea leului. „Faptul ca locuintele se vand in lei este un semn bun ca moneda capata credibilitate”, a adaugat Baltazar.
Calcule
Leul acopera micile scumpiri
Locuinta vanzare/inchiriere pret lei pret euro
Garsoniera (Bucuresti) .....................inchiriere ..................................................800 ...........................239,03 Camera (Bucuresti) ................regim hotelier/inchiriere/zi .....................120 ............................35,8 Apartament 2 cam. (Bucuresti) .......vanzare .....................................................403.800 ....................120.648,9 Apartament 4 cam. (Pitesti) .............vanzare .....................................................240.000 ....................71.708,1 Apartament 3 cam. (Craiova) ..........vanzare .....................................................200.000 ....................39.756,7
Nota: euro este calculat in lei la cursul zilei de 23 martie 2007
Piata imobiliara
Moneda nationala, „manta de vreme rea”
Cele mai multe vanzari si inchirieri vor continua sa se faca in euro, sunt de parere expertii imobiliari. „Pana cand vor incepe sa se realizeze toate tranzactiile in lei, va trece Romania la euro”, sustine Calin Clinciu, de la Euroest.
Potrivit acestuia, unii oameni si-au dat seama ca leul este o moneda mai stabila ca euro si incearca sa se protejeze. Majoritatea s-a obisnuit insa cu euro si va fi mai greu sa se mute definitiv pe lei.
Ramanerea la euro ar putea aduce cresteri mai dese ale preturilor decat era prevazut initial, pentru a evita scaderea profitului. Asta, in conditiile in care toate celelalte costuri se platesc in lei.