Trebuie să pornești de la niște rădăcini bune, în număr de patru. HOROSCOPUL LUI DOM PROFESOR

Trebuie să pornești de la niște rădăcini bune, în număr de patru. HOROSCOPUL LUI DOM PROFESOR

De fapt, ceea ce filozofia aztecă a spus, este cum trebuie să trăiască omul, când știe că durerea, boala, minciuna și înșelătoria sunt prezente în viața lui. Răspunsul aztecilor este ”neltiliztli”.  Ceea înseamnă ”rădăcini bune”, dar, de asemenea ”adevăr” și ”bunătate”. Nu ajungi ușor la ”fericire” spun filozofii azteci, poate printr-un miracol, un accident al destinului. Trebuie să pornești de la niște rădăcini bune, în număr de patru.

Primul nivel este cel fizic, al corpului. Aztecii nu mâncau mult, singura plăcere alimentară era ciocolata, o băutură lichidă, erau mai mult lacto-vegetarieni. Practicau zilnic un fel de yoga, din care ni s-au transmis în codexuri și basoreliefuri mai multe posturi și mantre.

Al doilea nivel este al caracterului. Trebuie să ai un caracter virtuos și puternic în așa fel ca să ai un bun echilibru între ”inimă” sediul dorințelor și ”față” originea rațiunii.

Al treilea nivel se referă la social, la rolul pe care trebuie să-l joci în comunitate, în societate. În societatea noastră modernă suntem niște rotițe într-un mare mecanism. Încercăm să fim fermieri, șoferi, medici, ingineri etc buni ca să ocupăm un loc de cinste în societate. Aztecii nu aveau această viziune îngustă, individualistă, egocentristă. Ei aveau un calendar de sărbătoriri și ritualuri, în care TOȚI simțeau că au rolul lor, că sunt importanți și folositori orașului. Era o formă de educație morală în slujba comunității.

Ne puteți urmări și pe Google News

Al patrulea și ultimul nivel este ”teotl”, nivelul de existență divin. Aztecii credeau că ”Dumnezeu” este Natura și cred că aveau dreptate, natura este una dintre ipostazele divine. Celelalte trei nivele, dacă erau îndeplinite duceau la teotl. Dar nu întotdeauna și nici obligatoriu! Dar, practicarea poeziei filozofice era un atuu în plus ca să ajungi în nirvana aztecă!

Ce complicat și simplu, în același timp! Până la urmă, societatea noastră nesimțită, comodă și gata de distracție cu orice preț, apare inferioară vechii civilizații aztece care considera că să faci un lucru bun și folositor este mai important decât să te bucuri de el!

Ceea ce fac și eu cu convingerile mele în articolele și horoscopul pe care vi le dăruiesc în fiecare zi, cu certitudinea, aztecă, mayașă, sau de ce nu, din Atlantida, sau din Orion, că mâine este, în definitiv, o altă zi!