Femeile care suferă de infertilitate din cauze hormonale, ca şi persoanele obeze, care plătesc asigurările, vor primi tratamente acoperite parţial sau integral de sistemul de sănătate, potrivit unor hotărâri luate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Decizia de a compensa doar medicamentele pentru femeile care au infertilitate de cauză hormonală discriminează însă restul cuplurilor care îşi doresc copii şi trebuie să plătească preţul integral al tratamentelor, care pot depăşi mii de euro.
„Doar atât ne permitem“ „Pe noua listă de medicamente compensate şi gratuite sunt cuprinse şi medicamente pentru infertilitate şi obezitate, care nu existau până acum şi care sunt acoperite prin asigură ri în funcţie de lista pe care se află: dacă sunt pe lista A se acoperă 90 la sută din preţul de referinţă, spre exemplu. Se plătesc doar tratamentele pentru infertilitatea de cauză hormonală pentru că doar atât ne putem permite în acest moment“, explică decizia preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea.
Femeile infertile care doresc să primească medicamente compensate de asigurări trebuie să aibă între 18 şi 45 de ani şi să dovedească, prin investigaţii, că nu au, de exemplu, trompe înfundate sau malformaţii. Tratamentul de stimulare hormonală decontat de CNAS va dura trei luni, iar dosarele vor fi trimise lunar spre aprobare unei comisii din cadrul CNAS.
Reprezentanţii Consiliului pentru Combaterea Discriminării spun că se vor sesiza în acest caz. „La prima vedere pare discriminare, însă vom face o analiză pentru a vedea care este raţiunea acestei măsuri luate de CNAS şi vom vedea care este situaţia şi în alte ţări europene“, spune preşedintele CNCD, Asztalos Csaba. În multe ţări europene, tinerii până în 35 de ani au dreptul la 2-3 fertilizări in vitro, pentru care nu plătesc nimic, iar tratamentele pentru stimulările hormonale sunt acoperite nelimitat.
În privinţa persoanelor supraponderale care vor primi medicamente prin asigurări se cere ca acestea să aibă între 18 şi 65 de ani şi un indice de masă corporală mai mare de 35. În plus, vor fi aleşi şi cei care, pe lângă obezitate, suferă de diabet sau au boli de inimă.
Asztalos Csaba, preşedintele Consiliului pentru Combaterea Discriminării: " La prima vedere pare discriminare. Vom face o analiză pentru a vedea raţiunea acestei măsuri."