Evenimentul Zilei > Actualitate > Tratamente moderne pentru eradicarea monturilor
Tratamente moderne pentru eradicarea monturilor

Tratamente moderne pentru eradicarea monturilor

Monturile nu ameninţă sănătatea dacă nu dor. Doar dacă fac mersul şi încălţarea dificile este necesară operaţia, care tratează aproape în totalitate şi fără cicatrice.

Contrar informaţiilor vehiculate, montul nu este o excrescenţă, ci proeminenţa osului din spatele degetului mare, un os normal, dar deplasat anormal spre mijloc. Incidenţa este mult mai mare la femei decât la bărbaţi, întrucât femeile au o anumită sensibilitate a ligamentelor.

"Femeile sunt mai predispuse din considerente hormonale. De exemplu, în timpul sarcinii, ligamentele se destind, ceea ce duce la monturi", explică dr. Marius Uscatu, medic ortoped specializat în chirurgia gleznei şi a piciorului.

Pantofii strâmţi nu provoacă monturi, dar le agravează

Deşi nu se cunosc foarte bine cauzele monturilor, statul prelungit în picioare sau încălţămintea nepotrivită favorizează apariţia lor şi le agravează. De obicei, apar în adolescenţă sau la maturitate şi sunt moştenite din familie.

"Cauzele nu se cunosc şi nici nu se mai caută, în condiţiile în care există tratamente optime. Putem vorbi de o predispoziţie legată de circumferinţa piciorului, lungime, pantă etc. Este un mit însă că pantofii provoacă apariţia monturilor, în condiţiile în care m-am confruntat şi mă confrunt în majoritatea cazurilor cu paciente care au purtat toată viaţa încălţăminte bărbătească", adaugă ortopedul Uscatu.

"Leacurile băbeşti", egale cu zero

Monturile nu ameninţă sănătatea atât timp cât nu dor. Dacă durerile devin permanente şi incomodează în timpul mersului, singura soluţie este operaţia. De obicei, pacienţii preferă să amâne consultaţia şi să se trateze cu tratamente naturiste.

"Nu încercaţi leacuri băbeşti: tinctură de iod, de tătăneasă, de rostopască, varză etc. Nu au niciun efect. Montul e o deviaţie a unui os şi nu un neg sau o bătătură", atrage atenţia specialistul.

Tratamentul nechirurgical presupune igiena piciorului, încălţăminte confortabilă, în funcţie de mărimea şi forma piciorului, susţinători plantari şi unguente antiinflamatoare. Atenţie însă la ortezele de corecţie a monturilor, deoarece agravează problema. Deformaţia e una definitivă şi orice încercare forţată de redresare creşte presiunea şi agravează monturile.

Una-două zile de spitalizare

Atunci când tratamentul nechirurgical devine insuficient, este nevoie de operaţie, care "nu doar taie montul, ci tratează cauza, realiniind degetul mare cu următorul deget".

"Operaţia poate fi amânată şi 30 de ani, atât timp cât nu există dureri. Am paciente de 60, 70, 80 de ani", susţine ortopedul. Operaţiile moderne sunt uşor de tolerat, nu au complicaţii, iar pacientul poate merge normal de a doua zi. În plus, cicatricea e minimă, aproape invizibilă la un an după operaţie.

"Înainte de operaţie îmi rezervam pentru drumul până la servicu minimum 20 de minute, deşi, în mod normal, aş fi făcut cinci. Dincolo de aspectul inestetic, sufeream de dureri, iar degetele se umflau. După o peraţie, aspectul s-a schimbat aprope 100%, am scăpat de dueri, iar degetele nu se mai umflă deloc", povesteşte Dorina, una dintre pacientele care au optat pentru intervenţia chirurgicală.

Totuşi, dacă ambele picioare sunt cu probleme, nu se vor opera în acelaşi timp, mersul cu ambele picioare operate , dar şi îngrijirea postoperatorie fiind dificilă. Spitalizarea durează una-două zile.

PREVENIREA COMPLICAŢIILOR

Sfaturi pentru alegerea pantofilor

  • Pantofii din piele naturală sunt de preferat celor din piele sintetică, întrucât au o bună ventilaţie şi nu favorizează transpiraţia.
  • Încălţămintea strâmtă, care exercită presiune asupra articulaţiei degetului mare, trebuie evitată.
  • Momentul optim pentru a cumpăra pantofi este seara, când picioarele sunt mai umflate.
  • Vârful pantofului trebuie să fie suficient de lat şi de larg încât să permită degetelor să se mişte.
  • Ortezele de tip siliconic pot fi folosite pentru a proteja montul de frecarea cu pantofii.