A doua zi a negocierilor în luarea de ostatici din Egipt a înregistrat o realizare: identificarea locului unde au fost duşi cei 19 răpiţi.
Incertitudini, dezminţiri şi confuzie. Cuvintele-cheie ale zilei de ieri în negocierile iniţiate în jurul răpirii celor 19 persoane, printre care şi o româncă, din zona de sud a Egiptului. În lipsa confirmărilor oficiale, mare parte a informaţiilor sosite au fost lipsite de veridicitate sau, uneori, total contradictorii. Probabil cel mai bun exemplu în acest sens sunt chiar declaraţiile oficiale ale ministrului egiptean de externe, Ahmed Aboul Gheit, care, ieri, în decurs de numai două ore, a trecut de la anunţarea eliberării celor 19 la „situaţia privind turiştii din Egipt a rămas neschimbată“.
Şi soarta româncei răpite rămâne o adevărată nebuloasă. Ieşenii care şi-o amintesc din perioada de dinaintea plecării definitive a acesteia în Germania se limitează la a o caracteriza prin clasicele epitete „cuminte“ sau „studioasă“. Din Germania şi Elveţia, locul unde lucrează, în prezent, soţul Oanei Maria Kalis, linişte deplină. Cei care îi cunoşteau s-au arătat şocaţi de răpire, despre care au aflat din presa străină.
Principalii negociatori sunt germanii
Ieri, în jurul orei 15.30, MAE sudanez afirma că a descoperit locul unde s-ar afla ostaticii şi răpitorii, însă, completau oficialii citaţi, nu va fi declanşată o operaţiune care să pericliteze viaţa ostaticilor. Presupusul loc s-ar afla în Sudan, aproape de Libia, într-o regiune numită Gebel Ouenat. Principalii negociatori sunt reprezentanţii diplomaţiei germane, care comunică cu teroriştii prin intermediul unui telefon conectat la satelit. Miza operaţiunii de răpire ar fi, potrivit unor surse egiptene, obţinerea unei recompense consistente, în valoare de aproximativ 6 milioane de euro.
„Nu mi-a venit să cred când am auzit“
Lipsa oricăror informaţii confirmate oficial privind soarta româncei răpite şi a soţului acesteia se răsfrânge şi în declaraţiile foştilor colegi în domeniu ai celor doi: unii sunt bulversaţi de incident, alţii pur şi simplu nu ştiau că soţii Kalis au fost răpiţi de sudanezi înarmaţi. Oana Kalis a fost angajată, pentru un an, la o clinică de cercetare a tumorilor din Freiburg, sub supravegherea doctorului Bernd Hildenbrand. „Oana nu a lucrat niciodată ca doctor, doar în calitate de cercetător. De altfel, ambii sunt bine văzuţi în domeniu. Ştiu că le plac locurile exotice mai ferite. Am vorbit cu familia lui Christoph, este foarte îngrijorată. Familia e foarte tracasată, toată lumea sună“, a declarat acesta.
Şi Michael Huber, om de ştiinţă, angajat la Institutul de Imunobiologie „Max Planck“, din Freiburg, care i-a fost şef lui Christoph Kalis, a avut numai cuvinte de laudă despre cei doi. „Amândoi au lucrat la institut. Sunt doi tineri doctori foarte promiţători şi pasionaţi de cercetarea biomedicală“, a spus Huber. Acesta a aflat despre răpire de la televiziune: „E incredibil, nu mi-a venit să cred când am auzit“, a adăugat acesta. În momentul de faţă Christoph Kalis este angajat al companiei farmaceutice Novartis, cu sediul în Basel, Elveţia.
RECOMANDĂRI Românilor li se cere să evite Sudanul
În timp ce Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a ţinut ieri secrete orice informaţii legate de situaţia româncei răpite în Egipt, autorităţile au venit cu recomandă ri pentru cetăţenii români care călătoresc în Sudan, ţară din care se presupune că provin răpitorii. Astfel, MAE le spune românilor că e bine să ajungă în această ţară „numai în caz de absolută necesitate“, în condiţiile în care „Sudanul continuă să prezinte factori de risc ridicat“. Românilor li se recomandă să evite, în general, călătoriile în afara zonei capitalei Khartoum, în particular în Darfur şi în sudul ţării, „unde au loc lupte sau există încă conflicte latente, stări de tensiune şi un climat propice violenţelor şi tâlhăriilor“. Pentru eventuale solicitări de asistenţă consulară, românii sunt îndemnaţi să contacteze ambasada ţării noastre din Khartoum.
INSTABILITATE Sudanul, o ţară însângerată
Cu o suprafaţă de 2,5 milioane de kilometri pătraţi şi o populaţie de aproximativ 40 de milioane de locuitori, Sudanul - locul unde se presupune că ar fi, în prezent, cei răpiţi - este cea mai mare ţară din Africa, dar şi una dintre cele mai instabile.
Începând din februarie 2003, provincia Darfur (vestul ţării) este scena unui război civil. Armata sudaneză şi miliţiile arabe Janjaweed se confruntă, în principal, cu grupările rebele Mişcarea pentru Eliberarea Sudanului şi Mişcarea pentru Dreptate şi Egalitate.
Potrivit estimărilor Organizaţ iei Naţiunilor Unite, conflictul din Darfur s-a soldat până în prezent cu 200.000 de morţi. În plus, peste două milioane de oameni s-au văzut nevoiţi să-şi părăsească locuinţele pentru a nu cădea victime violenţelor din provincia sudaneză, precizează BBC.
Preşedintele, bănuit de genocid
Miliţiile arabe proguvernamentale sunt acuzate că desfăş oară o adevărată campanie de purificare etnică în Darfur. Însuşi preşedintele ţării, Omar el-Bechir, este bănuit de implicare în atrocităţile din ţara sa.
Procurorul Curţii Penale Internaţ ionale (CPI), Luis Moreno- Ocampo, a cerut judecătorilor instanţei, în luna iulie, să emită un mandat de arestare pe numele preşedintelui sudanez, acuzat de genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii.
Judecătorii CPI au emis deja un mandat de arestare pe numele ministrului pentru probleme umanitare, Ali Kosheib.