Poliţia Română a făcut public astăzi traseul exact parcurs de adolescenta dispărută din Bucureşti, de la momentul în care s-a despărţit de mama sa, la staţia de metrou pentru a pleca la şcoală, până în clipa în care Iulia Ionescu, de 15 ani a fost adusă acasă şi încredințată familiei de către poliţişti.
Şeful Poliţiei Române Petre Tobă a prezentat,într-o conferinţă de presă, traseul urmat de Iulia. Adolescenta a petrecut o noapte în gară la Bacău, apoi a stat două nopţi la mănăstirea Sihăstria Rarău şi a fost găsită sâmbătă de Poliţie, într-un tren în care a urcat la Suceava, ca să se întoarcă la Bucureşti. Vă prezentăm mai jos filmul evenimentelor, conform datelor furnizate de Inspectoratul General al Poliţiei Române.
MIERCURI, 12 februarie:
Ora 11.59. Iulia Ionescu s-a despărțit de mama sa la stația de metrou Eroilor.
Ora 13.44. Eleva și-a vândut telefonul mobil, precum și mai multe bijuterii, în Piața Kogălniceanu. Ea și-a cumparat alte haine: o fustă de culoare gri, o bluză de trening tot culoare închisă, un fular și o căciulă, precum și un rucsac.
Orele 15.30- 19.00. După ce şi-a schimbat hainele, a cumpărat un bilet din autogara Basarab unde a rămas în așteptarea microbuzului spre Bacău.
Ora 18.30. La Secția 19 Poliție s-a prezentat mama fetiței care a sesizat faptul că nu a mai putut lua legătura cu ea de la ora 12.00. S-au demarat activitățile de verificare conform procedurii- respectiv condițiile dispariției, s-au obținut semnalmentele și fotografia minorei, s-a constituit punctul de comandă și a fost declanșată urmărirea națională.
Ora 19.00. Adolescenta s-a urcat în microbuz cu destinația Bacău.
JOI, 13 februarie
Poliţia, conform procedurii, a efectuat mai multe verificări – atât la școală, unde s-a stat de vorbă cu profesorii, cu elevii, colegii minorei, deoarece existau informații cu privire la faptul că Iulia s-ar putea îndrepta spre o mănăstire şi s-a transmis o adresă către Patriarhia Română pentru informare.
Ora 0.30. Minora a ajuns într-o autogară din municipiul Bacău, situată în apropierea gării. A rămas în gară până în jurul orei 4.30.
Orele 4.30- 9.00. Iulia Ionescu a luat un taxi şi s-a deplasat la o altă autogară din Bacău. De acolo a cumpărat un bilet pentru ruta Bacău-Câmpulung Moldovenesc, destinație spre care a plecat la ora 9.00. Ora 14.30-18.00. A ajuns la Câmpulung Moldovenesc şi a mers până la ieșirea din oraș, unde se afla drumul spre Sihăstria Rarăului. O parte din drum a parcurs-o pe jos, fiind ajunsă din urmă, în jurul orei 17.30, de un autoturism în care se aflau doi călugări care s-au oferit să o conducă la schit. La mănăstire, a fost cazată singură într-o cameră, în jurul orei 18.00, participând la diverse activități bisericești. A rămas la mănăstire până sâmbătă, 15 februarie.
VINERI, 14 februarie
Deoarece poliţiştii nu au obţinut şi alte informații care să conducă la găsirea fetiței, din dispoziția viceprim-ministrului Gabriel Oprea, au fost suplimentate forțele care desfășurau activități de căutare. IGPR, prin direcțiile de specialitate, a acordat sprijin în coordonarea punctului de comandă. De asemenea, a fost primit suportul DIPI și s-a solicitat sprijin de la SRI.
IGPR a solicitat sprijin de la Patriarhia Română care a transmis o circulară la toate lăcașurile/mănăstirile cu semnalmentele minorei. Polițiștii din țară au efectuat verificări la lăcașurile de cult transmițând semnalmentele minorei. De asemenea a fost sesizată Direcția pentru Protecția Copilului din sectorul 6, locul de domiciliu. SÂMBĂTĂ, 15 februarie
Ora 10.00. În urma verificărilor pe care polițiștii le-au făcut la mănăstire și a mediatizării cazului, starețul i-a comunicat fetiței că este căutată.
Ora 13.00. Iulia Ionescu a fost condusă cu un autoturism, la gară, de doi călugări. Unul dintre călugări i-a cumpărat biletul de întoarcere acasă.
Ora 16.05. Adolescenta a fost urcată în tren. În momentul în care a urcat în tren, fetița era îmbrăcată cu hainele pe care și le cumpărase singura înainte de plecarea din Bucureşti. I-a fost controlat biletul de călătorie, imediat după urcarea în tren fără a fi recunoscută de către angajatul CFR.
La nivelul Poliției Române deja fuseseră obținute informații referitoare la zona în care se afla – echipele specializate aflându-se în urma investigațiilor, în apropierea gării din Suceava. După ce s-a stabilit cu exactitate unde se află, în tren au urcat polițiștii specializați care au identificat minora.
Ora 17.00. Fetița a ajuns în custodia poliției. Între timp, se schimbase și era îmbrăcată cu hainele pe care le purtase în momentul despărțirii de mamă. După verificarea identității, conform procedurii, poliţiştii au cerut informații de la controlorul trenului, aducându-i la cunoștință faptul că e minora dispărută. Controlorul a confirmat că a fost adusă la gară de un călugăr și că nu a recunoscut-o, nu a sunat la 112 și nici nu a sesizat vreo unitate de poliție. Ulterior discuției cu polițiștii, fără a le comunica acest lucru, controlorul și-a informat superiorii că în tren a fost identificată minora.
La Gara Focșani, fetița a fost preluată de o altă echipă de polițiști și condusă la București cu un mijloc de transport auto.
Ora 22.30. Fetişa a fost încredințată familiei.