Transportul în comun din Bruxelles, supendat pentru a patra zi după ce un angajat a murit în urma unei agresiuni în trafic

Transportul în comun din Bruxelles, supendat pentru a patra zi după ce un angajat a murit în urma unei agresiuni în trafic

Angajaţii companiei de transport public din Bruxelles au decis astăzi să menţină traficul oprit pentru a patra zi consecutiv, considerând insuficiente măsurile pentru întărirea securităţii propuse de guvern după decesul, sâmbătă, al unui angajat.

Decizia a fost luată în cadrul unei adunări generale a salariaţilor de la STIB, în cursul căreia două din cele trei sindicate ale companiei au refuzat să reia lucrul. Reluarea activităţii ar putea avea loc, în cel mai fericit caz, în cursul zilei de miercuri, scrie AFP.

“Dacă poliţia se va afla miercuri pe teren, activitatea va fi reluată", a precizat pentru cotidianul Le Soir un membru al sindicatului CGSP, Dario Coppens, “însă acest lucru nu este încă extrem de clar".

Pentru a întări securitatea pe reţeaua de transport, guvernul a anunţat luni seară desfăşurarea a 400 de poliţişti suplimentari pentru Bruxelles, însă doar începând din iunie, şi recrutarea a 50 de agenţi de intervenţie pentru transportul în comun. Propunerile guvernului nu par suficiente pentru moment cel puţin în ochii unei părţi a salariaţilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conducerea STIB, după ce a decretat ea însăşi sâmbătă o suspendare pentru trei zile a circulaţiei metrourilor, autobuzelor şi tramvaielor, în urma agresiunii, a făcut totuşi apel la o reluare, marţi, a activităţii. Salariaţii însă au refuzat, intrând astfel oficial în grevă.

Sâmbătă, un supervizor al companiei de transport, Iliaz Tahiraj, în vârstă de 56 de ani, a murit în timpul unei intervenţii la locul unui accident între un autobuz al companiei şi un autoturism. El al fost lovit cu pumnul în faţă de către un prieten al şoferului autoturismului şi a decedat la scurt timp după ce a ajuns la spital.

Agresorul, Alexandre Vander Elst, 28 de ani, s-a predat poliţiei şi a fost arestat.

Marţi, circa o sută de angajaţi ai STIB au manifestat din nou în faţa sediului societăţii bruxelleze de transport pentru a protesta împotriva, spun ei, a violenţei în creştere în transportul în comun. Întreruperi ale activităţii au loc la intervale regulate la Bruxelles din cauza agresiunilor asupra conductorilor

Luni, două marşuri ale tăcerii cu angajaţi ai STIB au avut loc pe străzile din Bruxelles. Potrivit agenţiei de presă Belga, preluată de Agerpres, dispeceratele companiilor de taxi din Bruxelles nu pot face faţă numărului extrem de mare de solicitări.