Activitatea de transplant în România nu este întreruptă, finanţarea este continuă, urmând ca săptămâna viitoare să fie demarate consultări pentru elaborarea şi implementarea unor proceduri clare referitoare la modul în care sunt alocate organele recoltate, potrivit Ministerului Sănătăţii.
"Ministerul Sănătăţii face precizarea că nu există niciun motiv pentru ca activitatea de transplanturi să fie întreruptă. Finanţarea transplantului este continuă, nu există sincope, iar cadrele medicale implicate în acest domeniu au la dispoziţie toate resursele necesare. De asemenea, procedurile pentru declararea morţii cerebrale sunt cunoscute de ani întregi şi nici nu sunt puse în discuţie în acest moment. Sănătăţii va demara săptămâna viitoare consultări cu specialiştii din domeniul transplantului pentru elaborarea şi implementarea unor proceduri clare referitoare la modul în care sunt alocate organele recoltate. O activitate atât de sensibilă din punct de vedere etic cum este transplantul, trebuie să fie guvernată de transparenţă şi reguli elaborate de profesionişti a căror probitate profesională este în afară oricărui dubiu şi nu este umbrită de antecedente penale", potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii, precizează Mediafax.
Ministerul Sănătăţii a făcut din nou apel la responsabilitate pentru a se evita folosirea activităţii de transplant că tema de campanie electorală.
Luni, în cadrul unei conferințe de presă, Radu Deac, președintele ANT spunea că nicio procedură de transplant nu a mai fost făcută în ţară de când au început atacurile în spaţiul public asupra Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT). „Atacurile declanşate recent în spaţiul public asupra Agenţiei Naţionale de Transplant şi asupra activităţii de transplant au drept consecinţă faptul că din acel moment nu s-a mai efectuat niciun transplant în România, fapt fără precedent. La singurul donator în moarte cerebrală, declarat la Satu Mare, în urmă cu o zi, în cursul zilei de sâmbătă, 26 noiembrie, medicul legist a refuzat să îşi dea acordul de teamă să nu fie implicat în scadalul mediatic la care asistă. În aceste condiţii, dorim să subliniem că controlul asupra activităţii de transplant este necesar şi erorile trebuie corectate prompt atunci când sunt dovedite. Mediatizarea excesivă a unei situaţii neclarificate până la capăt, în lipsa tuturor informaţiilor de care avem nevoie, afirmaţii uneori denigratoare, calomnioase la adresa unor persoane din activitatea de transplant sunt de natură să inducă în rândul pacienţilor, a celor aflaţi pe listele de aşteptare precum şi a pacienţilor transplantaţi, care sunt urmăriţi tardiv în continuare, în general. Aceasta va atrage dificultăţi în obţinerea consimţământului de donare, o scădere a activităţii de transplant şi creşterea mortalităţii în rândul celor care aşteaptă să fie transplantaţi”, a dăugat Radu Deac, președintele Agenţiei Naţionale de Transplant.