Transplant de inimă în plină pandemie. A fost realizat chiar în România

Nu multă lume știe, dar în plină pandemie, în România a fost realizat primul transplant de inimă chiar la Târgu Mureș.

Chiar zilele trecute, la Târgu Mureș, în plină pandemie, a avut loc primul transplant de inimă din România.
Prof. Horațiu Suciu, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară de la Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș, a explicat cum s-a desfășurat totul.

Evenimentul a marcat si primul transplant de cord de la începutul pandemiei.

Profesorul a explicat la MedikaTV cum s-a desfășurat toată operația. Este foarte greu ca un transplant să fie realizat eficient, întrucât inima trebuie transplantată în maxim 4 ore de la prelevare.

În România este destul de dificil așa ceva, pentru că infrastructura slabă a țării împiedică transportul rapid al unor asemenea organe.

Primul transplant de inimă din pandemie

Pacientul care a avut acest noroc este un bărbat în vârstă de 42 de ani. El era pe lista de așteptare de aproape 2 ani. În mod întâmplător, noua sa inimă provine tot de la un pacient de 42 de ani. Donatorul se afla la Iași și era în moarte cerebrală.

Prof. Horațiu Suciu a dezvăluit, la Medika TV, și povestea pacientului care a primit inima, un bărbat de 42 de ani.

„În ultimele zile înaintea transplantului se simțea tot mai rău, așa că s-a prezentat la clinică, unde a fost și internat, în speranța unei șanse la viață.

Compatibilitatea dintre donator și receptor a fost și ea aproape miraculoasă, astfel că în final inima ajunsă în timp record de la Iași la Târgu Mureș a fost imediat transplantată. Intervenția a decurs fără probleme, iar evoluția post-operatorie a pacientului este foarte bună”, a declarat profesorul Horațiu.

Belgienii au ajutat cu transportul inimii

Cum a reușit inima să ajungă la timp la Târgu Mureș? Profesorul consideră că a fost un miracol. La Iași se afla o echipă Eurotransplant din Belgia. Echipa străină i-a ajutat pe români să transporte inima cu succes.

„Belgienii și-au oferit ajutorul și, având la dispoziție un avion Jumbo Jet, au preluat și inima. Au făcut o escală la Târgu Mureș.

Zborul de la Iași la Târgu Mureș a durat doar 20 de minute. În final cordul a ajuns cu bine, iar medicii au putut intra în operație.

Practic, dacă nu ar fi existat acel transport aerian asigurat cu bunăvoință de belgieni, inima se putea pierde, iar pacientul s-ar fi aflat în continuare pe lista de așteptare”, a mai spus acesta, conform Retetesivedete.