În această toamnă, în multe oraşe ale republicii vor apărea Aleile Slavei! Iar Universitatea de Stat din Transnistria va pregăti publicarea unei cărţi despre misiunea pacificatoare rusească. În plus, în republică a apărut o nouă sărbătoare, instituită la ordinul preşedintelui nistrean: Ziua Intrării Pacificatorilor Ruşi.
Stare de lucruri
Istoria conflictului nistrean datează din 2 septembrie 1990. Atunci, cu puţin înainte de destrămarea Uniunii Sovietice, cinci raioane din Moldova situate pe malul stâng al Nistrului, au anunţat înfiinţarea Unităţii teritoriale din stânga Nistrului (UTSG), cu centrul la Tiraspol. Cauza acestui pas a fost declaraţiile radicalilor naţionalişti din Chişinău cu privire la ieşirea Moldovei din URSS şi posibila unire cu România.
Autorităţile din Moldova nu au fost de acord cu această stare de lucruri, iar în martie 1992 în Transnistria a început un conflict armat. Conflictul a durat câteva luni, până la mijlocul lunii iulie, iar ţara a fost salvată de contingentul pacificator rusesc. La ora actuală, Tiraspolul nu a fost recunoscut internaţional, deşi încearcă să obţină acest statut.
Apel la Rusia
Deocamdată pacea în zona conflictuală este susţinută de forţele pacificatoare mixte, din care fac parte militari ruşi, nistreni şi moldoveni, de asemenea, observatori din Ucraina. Totodată, Adunarea Parlamentară a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a făcut apel la Rusia să finalizeze cât mai curând procesul de retragere a trupelor din Transnistria, iar pe ceilalţi participanţi la reglementarea nistreană să se gândească la transformarea misiunii pacificatoare de pe Nistru într-o misiunea civilă multifuncţională sub mandatul OSCE. În replică, autorităţile Transnistriei au cerut intensificarea contingentului pacificator în formatul actual.