Transnistria, lăsată în frig și întuneric de Rusia. Au început deconectările programate de la energia electrică

Regiunea transnistreană. Sursa foto: diez.md

Republica Moldova. În regiunea transnistreană au început în seara zilei de vineri deconectările de la energia electrică. Acțiunile sunt programate și au scopul de a economi curent electric. Potrivit presei din regiune, deconectările de la energia electrică continuă sâmbătă și duminică. Acestea sunt operate în evantai, cu o durată de până la patru ore.

De asemenea, din cauza supraîncărcării rețelei, au fost raportate avarii în rețea, fiind afectați peste 3 mii de consumatori. Consumul energiei electrice a crescut substanțial, după ce oamenii au început să utilizeze instalațiile electrice pentru a pregăti hrana și pentru a-și încălzi locuințele.

Rezervele de cărbune, epuizate la finele lunii ianuarie

Centrala de la Cuciurgan funcționează, în prezent, pe cărbune. Consumul zilnic este de 1 000 de tone, din care se produc 140-150 MW de energie electrică. Rezervele de cărbune vor ajunge aproximativ până la finele lunii ianuarie curent, o perioadă mai redusă decât cea de 50 de zile, anunțată anterior.

Uzina Metalurgică. Sursa foto: Novosti PMR

 

De asemenea, Uzina Metalurgică și Combinatul de panificației de la Rîbnița s-au închis după sistarea livrărilor de gaze naturale de către Gazprom. Astfel, peste 2 000 de persoane au rămas fără locuri de muncă. În această perioadă, angajații ar urma să beneficieze de un nivel minim de plăți.

Chișinăul, pregătit să ajute cetățenii din stânga Nistrului

Premierul Dorin Recean a declarat anterior că Guvernul de la Chișinău este pregătit să ajute regiunea transnistreană. Astfel, soluțiile alternative de energie, cum ar fi sistemele de biomasă, generatoarele, ajutorul umanitar și consumabilele medicale esențiale, sunt gata pentru livrare.

Premierul Dorin Recean. Sursa foto: gov.md

De asemenea, poliția, serviciile medicale și serviciile de urgență sunt pregătite să ofere sprijin oamenilor care vor avea nevoie de ajutor. Autoritățile centrale țin legătura constantă cu primarii localităților vizate de deconectări pentru schimb de informații despre situația din regiune.

Compania Tiraspoltransgaz a început în ultimele zile ale lunii decembrie deconectările de la rețeaua de gaze naturale. Printre edificiile rămase fără gaze naturale se numără 12 instituții publice din localitățile amplasate în Zona de Securitate, controlate de autoritățile constituționale - raionul Dubăsari, municipiul Bender și din proximitatea acestuia. Cetățenii din regiune au rămas și fără încălzire centralizată și fără apă caldă.

Pe 28 decembrie, Concernul rus Gazprom a anunțat decizia de a sista începând cu 1 ianuarie 2025 furnizarea gazelor naturale către Republica Moldova. Gazele livrate erau destinate doar pentru regiunea transnistreană, întrucât cele pentru malul drept sunt achiziționate de pe piața europeană.