Evenimentul Zilei > International > Transnistria în bătaia vântului geopolitic. Visul impostorilor de la Tiraspol, de a avea un nou Kaliningrad, se transformă în… coșmar.
Transnistria în bătaia vântului geopolitic. Visul impostorilor de la Tiraspol, de a avea un nou Kaliningrad, se transformă în… coșmar.

Transnistria în bătaia vântului geopolitic. Visul impostorilor de la Tiraspol, de a avea un nou Kaliningrad, se transformă în… coșmar.

Sedusă și acum aproape abandonată de Federația Rusă, regiunea separatistă a Republicii Moldova traversează cea mai sumbră perioadă din cei 23 de ani de la declararea așa-zisei independențe față de Chișinău. Sărăcia și lipsa de perspective economice a pseudo-republicii de pe malul stâng al Nistrului îi determină pe pretinții lideri de la Tiraspol să recurgă la singura strategie care le-a mai rămas, amenințarea cu trupele și armele rusești pe care le gdăzuiește.

Periodic, așa-zișii oficiali ai Tiraspolului, dau de înțeles că varianta unui nou război este o opțiune pentru ei, mizând pe militarii ruși din falsele forțe de menținere a păcii și armamentul cu care sunt înzestrate aceste trupe. O amenințare care, în cei 23 de ani de la încheierea conflictului armat dintre cele două maluri de râu, a fost enunțată de fiecare dată când marionetele Kremlinului instalate la vârf în zona separatistă au avut probleme cu diminuarea pomenilor primite din metropolă. Acum, așa-zisa rmn trece printr-o criză fără precedent, deci e explicabil faptul că frecvența acestor declarații belicoase să crească direct proporțional cu nemulțumirea localnicilor față de sărăcia lucie în care trăiesc. „Regiunea separatistă nistreană are probleme economice din ce în ce mai vizibile. Se sufocă și nu mai poate genera resurse pentru populația care a mai rămas în regiune și nu a părăsit zona către Est sau Vest. Separatismul nistrean își probează limitele în fața unor ambiții imposibil de satisfăcut. Însă în loc să-și rezolve problemele cu patria mamă, Republica Moldova, și să negocieze creștere economică și avantaje pentru propria populație, Tiraspolul stă țanțoș ca un curcan ogârjit și își introduce unicele resurse rămase în exerciții militare, fluturatul steagurilor în parae simbolice și arătatul mușchilor pe malul Nistrului”, afirmă într-o analiză a situației de aici Iulian Chifu, fost consilier al președintelui Traian Băsescu.

CONTINUARE PE evz.md