Transnistria: Evgheni Şevciuk, recunoscut oficial câştigător al alegerilor "prezidenţiale"

Transnistria: Evgheni Şevciuk, recunoscut oficial câştigător al alegerilor "prezidenţiale"

Fostul preşedinte al aşa-numitului legislativ de la Tiraspol, liderul partidului "Renaştere" din regiunea secesionistă din estul Republicii Moldova, Evgheni Şevciuk ar fi învins la aşa-numitele alegeri prezidenţiale din regiune, al căror al doilea tur s-a desfăşurat duminică.

UPDATE 3. Evgheni Şevciuk nu intenţionează să facă schimbări radicale în politica externă a regiunii secesionsite din estul Republicii Moldova. "Noi vom fi părţi egale (cu Republica Moldova n.red) în procesul de negocieri şi vom construi relaţii bune atât cu Republica Moldova, cât şi cu Ucraina şi vom fortifica relaţiile de colaborare cu Rusia în toate domeniile", a declarat Şevciuk. UPDATE 2. Comisia Electorală de la Tiraspol l-a anunţat oficial învingător pe Evgheni Şevciuk în alegerile prezidenţiale nerecunoscute din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, anunţă RIA Novosti. UPDATE 1. Potrivit RIA Novosti, care citează o sursă de la Comisia Electorală a regiunii, Şevciuk ar fi acumulat aproape 74% din voturi, în timp ce contracandidatul său, actualul şef al Sovietului Suprem, Anatoli Kaminski, considerat favoritul Moscovei ar fi obţinut mai puţin de 20% din voturi.

Locuitorii Transnistriei, regiune separatistă a Republicii Moldova, au fost chemaţi ieri la urne, pentru un al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, în urma căruia se va decide cine va fi liderul acestui teritoriu. Scutinul are loc după ce, în primul tur a fost eliminat din cursă fostul "preşedinte" Igor Smirnov. Smirnov, care a condus această regiune separatistă încă de la destrămarea Uniunii Sovietice, nu a reuşit să se situeze decât pe locul al treilea în primul tur al "prezidenţialelor", la 11 decembrie, transmite Agerpres.

Cel de-al doilea tur îi readuce în scenă pe opozantul Evgheni Şevciuk, cu 38,55% în primul tur şi candidatul susţinut de Moscova, Anatoli Kaminski cu 26,3 procente. Până la orele locale 15.00 (13.00 GMT), în turul doi au votat 38,76% dintre alegători.

Ne puteți urmări și pe Google News

Transnistria s-a separat de Republica Moldova în 1990, în urma unui scurt război civil. Regiunea, care supravieţuieşte economic în special datorită ajutorului acordat de Rusia, continuă să aibă pe teritoriul său trupe militare "de menţinere a păcii".

Nicio ţară din lume nu a recunoscut independenţa autoproclamată a acestui teritoriu, cu o populaţie estimată la 550.000 de locuitori.

Alegerile din Transnistria au loc doar la câteva săptămâni după desfăşurarea negocierilor internaţionale pe marginea soluţionării conflictului dintre Chişinău şi Tiraspol, primele negocieri de acest tip de după 2006. Şevciuk, în vârstă de 43 de ani, s-a născut în oraşul Râbniţa, importantă localitate industrială din estul Republicii Moldova. Şi-a făcut studiile la mai multe universităţi din Rusia, Ucraina şi Transnistria. Este de profesie jurist şi a activat mai mulţi ani în poliţia economică din regiune.