Evenimentul Zilei > Actualitate > Transferuri de date personale. Ce transmite Facebook
Transferuri de date personale. Ce transmite Facebook

Transferuri de date personale. Ce transmite Facebook

Reţeaua de socializare online Facebook a transmis marţi un comunicat de presă şi susţine că este 'imperativ' ca Uniunea Europeană şi SUA să găsească o soluţie pentru a garanta 'metode fiabile de transferuri legale de date'.

Reacţia vine după ce Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) a invalidat cadrul juridic existent.

''Este imperativ ca guvernele UE şi SUA să garanteze că vor continua să furnizeze metode fiabile pentru transferuri legale de date şi că ele rezolvă toate chestiunile legate de securitatea naţională'', a precizat Facebook Europe într-un comunicat de presă, conform Agerpres.

CEJ a invalidat, marţi, cadrul juridic care acoperă transferul de date personale din UE către SUA, într-un caz în care este implicat compania Facebook.

Austriacul Max Schrems, utilizator de Facebook, a contestat o decizie din anul 2000 a Comisiei Europene, iar instanţa europeană i-a dat dreptate.

După dezvăluirile făcute de Edward Snowden legate de practicile de supraveghere în masă ale serviciilor de informaţii din SUA, Schrems a depus o plângere la Autoritatea irlandeză pentru protecţia vieţii private, Facebook având o filială importantă în Irlanda.  Autoritatea i-a respins însă plângerea.

Avocatul general al CEJ, Yves Bot, a estimat în urmă cu două săptămâni că un stat membru al Uniunii Europene poate suspenda transferul de date ale utilizatorilor de Facebook către servere din Statele Unite.

De asemenea, a apreciat că supravegherea exercitată de serviciile de informaţii de peste Atlantic este ''masivă şi neţintită''.

În concluziile publicate pe 23 septembrie, avocatul general al CEJ a estimat că, deşi o ţară terţă dispune de un nivel de protecţie a datelor personale 'adecvat', autorităţile naţionale de control 'pot interveni şi suspenda transferul de date, dacă ele consideră necesar acest lucru'.

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: