Transelectrica a înregistrat pierderi masive față de profitul pe care l-a făcut compania anul trecut

Transportatorul național de energie electrică, Transelectrica, a înregistrat un profit net anul acesta de patru ori mai mic decât a realizat în anul 2021.

În primul semestru al acestui an, Transelectrica a înregistrat un profit de 28 de milioane de lei, de patru ori mai mic față de aceeași perioadă similară a anului trecut, când a avut un profit de 104 milioane de lei.

Cu toate acestea, veniturile totale operaționale realizate în prima jumătate a acestui an au înregistrat o creștere de 83%, mai exact de 2,604 miliarde de lei, față de 1,422 miliarde de lei de anul trecut.

De asemenea, cheltuielile totale operaționale au înregistrat o creștere de 2,568 miliarde de lei, față de 1,298 miliarde de lei în semestru 1 de anul trecut. Aceasta a fost determinată de creșterea prețului al energiei electrice.

Transelectrica a înregistrat o scădere a profitabilităţii activităţii comparativ cu semestrul 1 din 2021

Potrivit raportului companiei, situația actuală a prețurilor a energiei electrice este „fundamental” diferită față de anul trecut, fiind influențată de creșterea prețurilor pe piața de energie electrică.

„Pieţele centralizate pe termen scurt organizate de Bursele de energie electrică au înregistrat preţuri istorice nemaiîntâlnite, aceasta situaţie fiind influenţată de contextul internaţional pe piaţa de energie, accentuat de conflictul din Ucraina”, au spus reprezentanții companiei.

Scăderea profitabilității activității companiei a fost determinată, în mare măsură, de creșterea prețului mediu al energiei achiziționate, aceasta fiind de trei ori mai mare decât în 2021.

Mai mult, în primele șase luni ale anului, cantitatea totală de energie electrică tarifată pentru serviciile prestate pe piaţa de energie electrică, 26,90 TWh, a înregistrat o scădere de 5% față de aceeași perioadă a anului trecut.

26,90 TWh) a înregistrat o scădere de 5% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2021 (diferenţa între cele două perioade fiind de -1,37 TWh).

Reamintim că Transelectrica este operatorul rețelei electrice de transport și sistem din România ce este interconectat cu țări precum Moldova, Ucraina, Bulgaria, Serbia și Ungaria.

Transelectrica are o capacitate transfrontalierã totalã de circa 3.000 MW, urmând ca aceasta atingă până în 2030 valoarea de 7000 MW, scrie News.ro.