Transalpina cea mai înaltă șosea din România, având punctul cel mai înalt în Pasul Urdele. Drumul face legătura între orașele Novaci din județul Gorj și Sebeș din județul Alba. Drumarii anunță că tronsonul între Rânca şi Obârşia Lotrului, se redeschide.
Transalpina, între Rânca şi Obârşia Lotrului, se redeschide
Așadar, Transalpina sau DN 67 C, tronsonul dintre Rânca și Obârșia-Lotrului, ar putea fi deschis în curând, potrivit Radio Oltenia Craiova. Vestea este un motiv real de bucurie pentru turiștii amatori de astfel de drumeții.
Mai exact, drumarii au anunțat că au încheiat deszăpezirea pe Transalpina, între Rânca și Obârșia Lotrului. De asemenea, au înlocuit indicatoarele care au fost rupte de vânt și au refăcut marcajele.
„O comisie de specialiști din cadrul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova se va afla săptămâna aceasta în județul Gorj pentru a verifica cea mai înaltă șosea din țară. Au fost executate lucrările de deszăpezire pe întreg tronsonul închis circulației publice încă din toamna anului trecut. Au fost eliminate stâncile de pe carosabil, au fost montate indicatoarele rutiere și au fost refăcute marcajele. De asemenea, acolo unde a fost nevoie s-a venit cu elemente de siguranță noi sau cu indicatoare noi”, se arată în comunicat.
Sute de mii de mașini tranzitează cea mai înaltă șosea din România
Specialiștii vor inspecta tot traseul și dacă sunt întrunite toate condițiile de siguranță. Astfel, sunt șanse mari ca Transalpina să fie redeschisă chiar din acest weekend, deoarece nu a fost atât de multă zăpadă ca în alți ani, drumarii urcând utilajele la cota 2.000 încă din aprilie.
Transalpina găzduiește an de an etape ale Campionatului Național de Viteză în Coastă, care a avut deja o etapă la finalul săptămânii trecute, sau ale Campionatului Național de Drift, dar și ale Turului Ciclist al României.
„Transalpina (DN 67C) este un drum național din Munții Parâng, în Carpații Meridionali și este cea mai înaltă șosea din România, având punctul cel mai înalt în Pasul Urdele (la 2.145 m). Drumul face legătura între orașele Novaci din județul Gorj și Sebeș din județul Alba. Fiind un drum montan, este închis pe perioada iernii.
Transalpina străbate patru județe – Gorj, Vâlcea, Sibiu, Alba – traversând Munții Parâng de la sud la nord, altitudinea cea mai mare având-o pe o porțiune de aproximativ 20 de km, în județele Gorj și Vâlcea, unde se prezintă ca o „șosea de creastă", trecând la mică depărtare de vârfurile Dengheru (2.084 m), Păpușa (2.136 m), Urdele (2.228 m), Iezer (2.157 m) și Muntinu (2.062 m)”, potrivit Wikipedia.