Lotul 1 din drumul Transalpina de Apuseni va fi finalizat spre sfârșitul anului 2023. Lotul 2 va fi asfaltat pe toată lungimea până în aprilie 2024. Costul total actualizat al proiectului se ridică la 46 de milioane de euro.
Unul dintre cele mai mari proiecte postdecembriste, drumul din Transalpina de Apuseni, ar putea fi finalizat parțial până la sfârșitul acestui an.
Lotul 1 din drumul Transalpina de Apuseni, care presupune modernizarea unui drum județean, va fi finalizat spre sfârșitul anului 2023. Lotul 2, cu o lungime de 35,4 km, va fi asfaltat pe toată lungimea până în aprilie 2024.
Lucrările de asfaltare a noii șosele sunt în plină desfășurare. Conform Vicepreședintelui Județean Alba, asfaltarea ar fi ajuns la kilometrul 59. Planurile autorităților sunt ca Lotul 2 al șoselei Transalpina de Apuseni să ajungă cu asfaltarea până la kilometrul 65.
Porțiunea dintre km 65 și km 70 ar putea fi asfaltată în 2024, în urma consolidării.
Costul proiectului Transalpina de Apuseni se ridică la 46 milioane de euro
Potrivit, un aspect important al proiectului îl reprezintă zidurile de sprijin, piloții forați, rigolele ranforsate și fundațiile adâncite de parapet. Au fost efectuate și lucrări de artă, precum poduri și podețe, și stabilizări de versanți.
Lucrările au fost efectuate la peste 1000 km, a transmis Marius Hațegan, vicepreședintele Consiliului Județean Alba.
Primul lot, cu o lungime de 43 de kilometri, este între Aiud și comuna Ponor. Lotul 2 se întinde din Ponor, traversând Mogoș și Bucium, până la intersecția cu DN 74, Alba Iulia-Abrud.
Costul total actualizat al proiectului se ridică la 230 de milioane de lei (46 de milioane de euro).
Drumul va constitui un punct turistic important, căci va face legătura între autostrada Sebeș-Turda și DN 74, acesta fiind principalul drum național din Apuseni.
Specialiști din domeniul infrastructurii susțin că noul drum va fi mai frumos decât Transfăgărășan.
Pensiunile din zonă sunt dotate cu o cale de acces modernă. Proprietarii lor speră că turiștii vor fi încântați de peisajul spectaculos. Se așteaptă ca numărul turiștilor să crească semnificativ, mai ales în timpul verii.
Mănăstirea Râmeț, cunoscută sub numele de „Grădina Raiului din Apuseni”, reprezintă un punct de atracție turistică deosebit, localizat în inima frumoșilor Munți Apuseni, în județul Alba.