Evenimentul Zilei > Actualitate > Trăim, dar trebuie să batem Albania
Trăim, dar trebuie să batem Albania

Trăim, dar trebuie să batem Albania

România a remizat cu Elveția, aseară, scor 1-1, și a obținut primul punct la turneul final. Calificarea în „optimi” se va decide duminică

Ziua de ieri a fost frământată de întrebarea „câte schimbări va face Iordănescu față de meciul cu Franța?”. Toată lumea miza pe două: Torje, în locul lui Adi Popa, și Keșeru, în locul lui Florin Andone.

S-a vorbit apoi de trei, că și Prepeliță ar fi în calcul. Ca să apară și varianta, gsp. ro a avansat-o puțin după prânz, cu Chipciu în locul lui Nicușor Stanciu. Haida-de!

Zurich – Paris, ca București – Ploiești

Au venit echipele în centrul de presă și așa era. Patru jucători noi față de meciul de vineri, de pe „Stade de France”! Nici la handbal, în timpul meciurilor, când jucătorii se schimbă ca bilele la bingo, nu apar atâtea modificări… „Parc des Princes” are mai mult roșu în obraji. Adică fanii elvețieni sunt mai mulți. E și normal. Francul lor își face de cap prin Europa, plus că țările sunt vecine, cred că de la Geneva ori Zurich, avioanele și trenurile sunt ca la noi cursele București – Ploiești.

Hai, că și-au intrat ai noștri în mână. Se scandează „Luptăm, luptăm, luptăm și câștigăm!”, ca pe vremea lui Dobrin sau Cămătaru. Dar pe teren, ai lor încep mai bine. E minutul 6, Seferovici îl întoarce pe Chiricheș, noroc că mingea fâlfâie pe lângă bară. Peste 10 minute, scapă tot Seferovici, dar Tătărușanu scoate cu piciorul! Nici contra albanezilor, parcă n-au dominat elvețienii atât de tare din start.

Săpunaru a avut 2-0 în vârful ghetei

Respirăm. Chipciu e liber, a intrat în careu, Liechsteiner îl trage de tricou de parcă ar vrea să ia acasă bucata de echipament galben și rusul Karașev mângâie prin aer punctul cu var. Penalty! Bate Stancu, Sommer pleacă după țigări la tutungeria de vizavi și deschide scorul.

Tătărușanu mai scoate o minge a lui Sharr, apoi „tricolorii” pun căpăstru meciului. „Hoppp, Schwiz!” nu se mai aude. Și în tribună și pe teren, elvețienii s-au tăiat ca maioneza unei gospodine care a mâncat toată viața la restaurant.

În minutul 28, l-am văzut pe 2-0 în fața ochilor, dar mingea plasată de Săpunaru, singur pe 6 metri, a mușcat bara din stânga lui Sommer. Ce ocazie! 8.000 de români domină celebrul „Parc des Princes” ca la ei în sufragerie.

Intrăm cu 1-0 la vestiar. Fanii în galben cântă ca la nedeile de duminică. Elvețienii obțin mai din nimic un corner. Mingea zboară în careul nostru, Prepeliță și Chiricheș ies târziu, Mehmedi are timp săși potrivească șutul, mi-e frică, și ghiuleaua jucătorului de la Bayer Leverkusen sparge pe diagonală aerul apărării noastre și se oprește în plasă.

Prepeliță, dezastruos

Și-au revenit. Petkovici îl introduce în teren pe puștiul Breel Embolo, 19 ani, marea speranță a fotbalului elvețian, căruia „L Equipe” i-a dedicat o pagină întreagă în ziua meciului. „Ceasornicarii” vin peste noi, dar Tătărușanu dă siguranță defensivei. Am vrea mai mult, ne-ar prinde de minune o victorie și trei puncte, dar nu mai putem. În primul rând fizic, apoi mental. Andrei Prepeliță este inutil și face umbră de pomană pe gazon.

Mijlocașul lui Ludogoreț joacă la nivelul campionatului Bulgariei. Iordănescu mizează în ultimele minute și pe Florin Andone și-l retrage pe bancă pe Bogdan Stancu, dar vârful Cordobei nu reușește nimic concret. Partida se termină egal: 1-1. Avem un punct pe care încep să se sprijine calculele noastre.

Duminică, de la ora 22.00, la Lyon, România va evolua împotriva Albaniei. Un succes ne-ar deschide porțile către „optimi”, dar apatia arătată în repriza secundă a jocului cu Elveția ridică mari semne de întrebare.

Elevii francezi au ținut cu echipa națională a României

Miile de fani ai „tricolorilor” au împânzit Parisul cu noaptea-n cap. Apoi, pe la prânz, au luat cu asalt barurile și restaurantele de lângă „Parc des Princes”. Cu toate măsurile de securitate, la 1 kilometru de stadion, berea se vindea-n draci. Pe terase, ce e drept, tricourile roșii cu alb și scandările „Hopp, Schwitz!” își tăiau partea leului. Fanilor români veniți din țară li s-au alăturat cei stabiliți în Franța de mulți ani. Maria Coroș (foto) e profesoară de istorie și geografie la o școală din arondismentul 15 al Parisului: „Predau la clase de a VII-a și a VIII-a. Nu am prins bilete la meciul cu Franța, așa că am făcut tot posibilul să vin la meciul cu Elveția.Vineri, jumătate din elevii mei au venit la școală cu drapelul Franței pictat pe față, erau foarte nerăbdători să vină ora meciului. M-au întrebat cu cine voi ține și eu am răspuns că e evident, nu? România! Am discutat puțin despre asta și am ajuns la concluzia ca vineri să țină fiecare cu cine vrea, dar cu Elveția să țină cu România. Au aprobat foarte entuziasmați: «Iubim România», au zis elevii mei de clasa a VII-a. În ziua meciului am convins și elevii de clasa a VIII-a să fie fanii jucătorilor români ”.


FOTO: Profesoara Maria Cocoș a venit să susțină echipa națională FOTO: DANIEL NANU