Traian Băsescu a discutat cu regele Iordaniei despre situația din Orientul Mijlociu și nordul Africii

Traian Băsescu a discutat cu regele Iordaniei despre situația din Orientul Mijlociu și nordul Africii

Președintele României s-a întâlnit azi la Amman cu regele Abdullah al II-lea Al Iordaniei.

În vizita efectuată azi de Traian Băsescu în Iordania, șeful statului a discutat cu suveranul haşemit pe marginea cooperării bilaterale şi a situaţiei actuale din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. "Cei doi şefi de stat au fost de acord că relaţiile româno-iordaniene se caracterizează printr-o dinamică accentuată a dialogului politico-diplomatic la toate nivelurile, prin convergenţa intereselor de securitate şi prin dorinţa comună de aprofundare a cooperării economice. Au convenit să consolideze parteneriatul bilateral într-o serie de domenii strategice: energie şi resurse minerale, transporturi şi infrastructură de transport, agricultură, turism, investiţii industriale şi comerţ", se arată într-un comunicat al administrației prezidențiale .

Președintele României și omologul său iordanian au discutat și despre problematica regională din orientul mijlociu. "Șeful statului a subliniat că România înţelege aspiraţiile democratice ale popoarelor din Orientul Mijlociu şi Africa şi susţine avansul pe calea democraţiei prin dialog. Preşedintele României a transmis omologului iordanian aprecierea pentru rolul Regatului Haşemit în asigurarea păcii şi stabilităţii în Orientul Mijlociu, pentru iniţiativele regelui de a menţine consensul arab şi pentru exprimarea moderată şi echilibrată pe scena internaţională" se arată în același comunicat.

Potrivit sursei citate, "în privinţa procesului de pace israeliano-palestinian, președintele Traian Băsescu a subliniat că România încurajează, atât prin intermediul Uniunii Europene, cât şi în plan bilateral, reluarea rapidă a negocierilor directe, care să conducă la o pace durabilă şi cuprinzătoare, pe baza soluţiei celor două state, care să convieţuiască în pace şi securitate. Totodată, şi-a exprimat sprijinul pentru iniţiativele Iordaniei pe această linie".

Ne puteți urmări și pe Google News

Cei doi șefi de state au discutat ;i despre rela'ia dintre Iordania și UE. În acest context, președintele Traian Băsescu "a afirmat sprijinul României pentru concretizarea „statutului avansat” obţinut de Iordania în relaţia Uniunea Europeană, în octombrie 2010". 

Traian Băsescu a mai avut o vizită în Iordania în 2005, în timp ce regele Abdullah al-II-lea s-a aflat la București în aprilie 2009.