Traian Băsescu: Susţin adoptarea Codului Muncii prin asumarea răspunderii Guvernului
- Florin Ciornei
- 25 februarie 2011, 00:42
Şeful statului a declarat că un nou Cod al Muncii ar creşte competitivitatea României în UE.
"Competitivitatea UE în raport cu SUA este mai mică cu 25%. Competitivitatea României în raport cu primele 15 state membre ale UE e de doar 48% din competititivitatea acestor state", a declarat Traian Băsescu într-o conferință de presă.
Șeful statului a subliniat că România are nevoie de un nou Cod al Muncii pentru a-și crește competitivitatea în UE. "Avem o cotă unică atractivă, dar o piaţă a muncii extrem de rigidă. Avem nevoie de un cod al muncii flexibil, care să permită o fluctuaţie a forţei de muncă şi să permită celui angajat o multitudine de opţiuni. (...) Avem nevoie să reprezentăm două interese: al angajatorului care investeşte bani şi riscă şi al angajatului care îşi caută un loc de muncă. Cred că noul cod al muncii îndeplineşte aceste condiţii. Flexibilizarea pieței forței de muncă va da șanse mai multora să muncească. Noul Cod al Muncii dacă va fi adoptat va crea mai multe locuri de muncă", spus Traian Băsescu. Pactul de competitivitate a fost subiectul unei întrevederi pe care șeful statului a avut-o azi cu președintele Consiliului European, Herman von Rompuy. Traian Băsescu a declarat că pe lângă elementele deja convenite cum este acela privind datoria publică a unui stat membru, care nu trebuie să depășească 60% din PIB, au mai fost discutate și câteva propuneri noi făcute de state precum Franța șe Germania. În acest context, președintele a precizat că "nu putem fi de acord cu coordonarea în domeniul impozitelor". Omogenizarea impozitelor la nivelul stelor UE este una dintre propunerile făcute de Franța și Germania. Iată cele mai importante declaraţii ale şefului statului:
- România nu-și poate permite o creștere a prețului gazului la nivelul UE.
- Este esenţial să adoptăm un nou Cod al Muncii. Nu doresc o confruntare, nici nu doresc să par un cunoscător, dar este un semnal pe care îl trag: avem nevoie de un Cod al Muncii flexibil, care să permită angajatorului o fluctuaţie a forţei de muncă şi pe de altă parte celui care doreşte să fie angajat o multitudine de opţiuni.
- Tot pe ultimele evaluări, România este în regiune o ţară de mijloc la nivelul atractivităţii pentru investitoti. Reducându-se foarte mult atractitvitatea regiunii pentru regiune este important ce facem în continuare pentru atragerea mediului de afaceri. Soluţia este să flexibilizăm piaţa forţei de muncă.
- Trebuie să adaptăm contractele de muncă la nevoile agenţilor economici.
- Noul Cod al Muncii răspunde intereselor angajatorilor şi angajaţilor. Am auzim tot felul de afirmaţii ridicole, cum că noul Cod introduce sclavagismului. Nu este adevărat. Noul proiect spune simplu: nu amestecăm în Codul Muncii probleme de patronate sau de contracte la nivel colectiv.
- Ce se întâmplă cu cei 1,6 milioane de români care lucrează fără contract de muncă este trist. Nimeni nu le plăteşte contribuţia la pensie, la sănătate, nimeni nu le plăteşte nimic dacă se întâmplă un accident de muncă.
- Capacitatea UE de a sta în competiţia globală. Din acest motiv, sunt două seturi de măsuri: primul, crearea unui mecanism european de stabilitate pentru a preveni orice derapaj în zona euro şi al doilea, legat de competitivitate.
- În ce priveşte mecanismul european de stabilitatea, avem nevoie de modificarea Tratatului de la Lisabona. pentru a se permite crearea acestui mecanism european de stabilitate. De asemenea, suntem foarte atenţi la ceea ce va însemna pentru România intrarea în zona euro.
- Se pune problema coordonării sistemului de impozitare. Nu putem fi de acord cu coordonarea în domeniul impozitelor.
- O egalizare a salariilor este practic imposibilă.
- Trebuie să existe corelaţie între productivitate şi venit.
- În SUA se lucrează cu cinci săptămâni mai mult decât în UE