Preşedintele Traian Băsescu a revenit asupra acuzaţiilor lansate vineri la adresa jurnaliştilor şi analiştilor „de tip tonomat“. Nu pentru a-şi cere scuze, ci pentru a-şi nuanţa poziţia. „Eu nu am atacat presa, am atacat practici de presă. Practica tonomatului, bagi pacheţelul cu euro la începutul lunii şi vorbeşte pe televiziune toată luna, spre bucuria patronului. Această practică am atacat-o“, a susţinut el.
Şeful statului a declarat ieri că îşi menţine acuzaţiile lansate împotriva unor jurnalişti şi trusturi de presă. Prezent la o întâlnire cu aleşii locali din întreaga ţară, Traian Băsescu a afirmat că nu a atacat toată presa, ci doar pe cei pe care chiar el i-a catalogat „analişti tonomate cu euro“. Este pentru a şasea oară când şeful statului se războieşte cu presa. „Eu nu am atacat presa, am atacat practici de presă. Practica tonomatului, bagi pacheţelul cu euro la începutul lunii şi vorbeşte pe televiziune toată luna, spre bucuria patronului. Această practică am atacat-o“, a susţinut el. „Dictatura presei“
Traian Băsescu a explicat că a lansat acuzaţiile în virtutea dreptului la replică şi a introdus un concept nou în discursul său: dictatura presei. „(...) preşedintele are drept la replică. Dictatura presei, dictatura tonomatelor şi a mogulilor de presă este inadmisibilă într-o democraţie, iar practicile pe care le au trebuie criticate. Stăpânii acestor tonomate vor să dobândească controlul pe instituţiile politice ale statului. Vor un preşedinte care să nu aibă curaj şi care să nu le spună nimic. Nici măcar dreptul elementar la replică nu sunt dispuşi să-l dea. Când am candidat la Preşedinţie nu mi-am asumat să fiu terfelit de aceste tonomate“, a mai spus preşedintele.
Vorbind în calitate „de soţ şi tată, care are obligaţia să îşi apere familia şi onoarea familiei, dar şi onoarea lui“, preşedintele a criticat vineri, la întoarcerea de la Bruxelles, trusturile de presă şi analiştii politici care îl atacă nejustificat şi care au lansat o campanie împotriva sa şi a fiicei sale, Elena Băsescu. Şeful statului a făcut referire la un articol apărut în cotidianul „Jurnalul Naţional“, intitulat „Băsescu şi-a şters datoriile la bănci“. Preşedintele a declarat că prin acest articol se urmăreşte manipularea opiniei publice.
El a precizat că familia sa nu a luat niciodată un credit bancar şi a afirmat că analiştii sunt „tonomate cu euro“, în care „bagi fisele şi spun ce vrea patronul“. „Tipul acesta de bătălie cu atacuri virulente şi mincinoase arată slăbiciunea sistemului mafiot, zdruncinat profund şi înfricoşat. Începând de astăzi, voi replica la toate mizeriile pe care le îndreaptă împotriva familiei mele“, şi-a încheiat Băsescu vineri, pe un ton războinic, noul episod al răfuielii sale, răfuiala cu presa. Al şaselea, după socoteala noastră. De ce e furios Băsescu?
Liderii partidelor parlamentare dezaprobă comentariile preşedintelui, considerându-le descalificante. „Cred că, dacă preşedintele n-ar fi avut această şansă de a fi preşedinte, s-ar fi bătut şi în cârciumi şi alte locuri mai puţin selecte“, a declarat Puiu Haşoti, senator PNL. „De ce devine dintr-o dată atât de irascibil, enervat, furios, domnul Băsescu? Poate că a căzut în sondaje, poate a luat ceva la bordul avionului şi i-a produs indispoziţie“, a spus deputatul PC Sergiu Andon.
În schimb, deputatul PDL Cezar Preda a căutat să găsească o explicaţie pentru ieşirea lui Băsescu: „Toate au o limită, chiar şi expunerea publică, şi cred că unii dintre ziarişti le-au depăşit, şi atunci preşedintele a reacţionat. Orice om are dreptul să-şi apere imaginea, familia, persoana“. Analistul politic Bogdan Teodorescu consideră că atacul preşedintelui este „imoral, incorect, dar perfect din punct de vedere al teoriei comunicării“: „Singurul adversar pe care îl mai are Traian Băsescu pe scena publică este media. El opune legitimităţii presei legitimitatea voturilor sale“, explică analistul, subliniind că atacul nu s-a produs pe baza unor dovezi.
În opinia sa, indiferent de cât de rău este un jurnalist, răul pe care îl poate face el este infinit mai mic decât răul pe care îl poate face un şef de stat. „Nu jurnaliştii creează haosul din această ţară“, subliniază Teodorescu. Cătălin Tolontan consideră că Traian Băsescu are datoria de a proteja presa, pe care, în 2004, la primul său discurs în calitate de preşedinte, a promis că o va apăra.
„Nu trebuia neapărat să promită, este plătit pentru asta. Ca preşedinte al României, el apără Constituţia şi democraţia. Presa este parte a patrimoniului unei democraţii“, scrie jurnalistul pe blogul său. Revenirea preşedintelui pe această temă pentru a-şi nuanţa poziţia denotă că preşedintele a realizat comiterea unei erori, spune Bogdan Teodorescu: „Traian Băsescu şi-a dat seama că riscă să-şi pună foarte mulţi oameni în cap, inclusiv dintre cei care erau neutri sau de partea lui.“ Jurnaliştii, victime sigure
Teodorescu pune acest atac pe seama unei strategii de lungă durată a preşedintelui. „Încă de la început, când abia venise la putere, Băsescu era pe cai mari, populaţia îl iubea, iar el a atacat foarte repede presa. Fiindcă el are o problemă: jurnaliştii din România i-au încurcat întotdeauna pe politicieni. Traian Băsescu se află într-o permanentă competiţie cu jurnaliştii. Atâta vreme cât ei sunt singurii care îl contrazic, el îi atacă pentru a le reduce credibilitatea. Toate aceste atacuri au rolul de a crea un scut de imagine care să-l apere în ochii electoratului“, explică analistul.
„Traian Băsescu ştie foarte bine de ce face asta. Pentru că, după cum îi indică comportamentul repetat, el nu consideră media un domeniu care merită încurajat. Dimpotrivă. Îşi foloseşte sursa de autoritate pentru a dezechilibra presa. Jurnaliştii sunt «victimele potrivite ». Mai degrabă antipatizaţi public sau oricum suspectaţi, ei fac o meserie pe care omul o înţelege numai atunci când este el însuşi victima unei nedreptăţi pe care o vede reclamată şi de presă“, arată Cătălin Tolontan.
În aceste condiţii, şansa lui Traian Băsescu, absenţa unui politician puternic, care să speculeze această situaţie, care să îi contracareze metodele. „Fiindcă şi dacă sunt oameni care nu-l cred pe Băsescu, ei se întreabă: «Bun, şi pe cine altcineva să votez?»“, punctează Bogdan Teodorescu.
REACŢII Contraatacul jurnaliştilor Preşedintele interimar al Clubului Român de Presă, Indira Crasnea, a făcut un apel la raţiune şi profesionalism. „Politicienii nu pot trăi fără presă, nici presa fără politicieni. Din această interdependenţă nu rezultă obligatoriu armonie. (...) Înţeleg sensibilităţile personale ale domnului preşedinte. Pe de altă parte, domnul preşedinte, de la înălţimea funcţiei domniei sale, nu a menajat vreodată jurnaliştii. Inevitabil, există o atitudine în consecinţă, a declarat Indira Crasnea pentru Mediafax.
Aceasta a precizat că va convoca o şedinţă a Consiliului de Onoare al CRP pentru a decide poziţia oficială faţă de declaraţiile preşedintelui. Ioana Avădani, directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent, spune că jurnaliştii s-au obişnuit cu atacurile preşedintelui împotriva presei. „Reacţia preşedintelui mi se pare total nepotrivită şi total disproporţionată. Vorbim de o reacţie generalizatoare, de o incriminare generală a profesiei. Dacă are ceva de spus, preşedintele să spună direct celui pe care îl consideră vinovat“, spune Ioana Avădani, citată de Mediafax. Jurnaliştii, revoltaţi
Oamenii din mass-media au reacţionat imediat la acuzele preşedintelui. Cristian Tudor Popescu a declarat la Realitatea TV că preşedintele Băsescu a decredibilizat total instituţia prezidenţială, iar Cornel Nistorescu a spus că preşedintele l-a confundat când a vorbit despre „foştii directori“ ai „Evenimentului zilei". Victor Ciutacu consideră că reacţia preşedintelui a fost una a unui om disperat. Jurnalistul a ţinut să-i amintească preşedintelui că nu a fost niciodată trimis în judecată şi că nu are bunuri de milioane de euro ca el.
Au mai reacţionat Sorin Roşca Stănescu, Andrei Bădin, autorul articolului din „Jurnalul Naţional“ acuzat de Traian Băsescu, dar şi Mugur Ciuvică. Reacţii au apărut şi din partea instituţiilor de presă, atacate direct de preşedintele Băsescu în discursul său. „Nu este nimic nou în ultimele acuzaţii ale preşedintelui Traian Băsescu. Abordarea noastră a fost legată de secretarul general al tineretului PDL, nu de fiica preşedintelui Băsescu“, a declarat Sorin Oancea, director general Antena 3. Dacă TVR-ul nu a comentat afirmaţiile preşedintelui, reprezentanţii trustului MediaPro au reacţionat şi ei.
„Subliniem că PRO TV nu se ocupă cu discreditarea şi compromiterea nimănui. PRO TV promovează idei şi oameni de care România are nevoie. «Anticamera» este un program de ficţiune, pe care fiecare telespectator are libertatea să-l descifreze aşa cum vrea. Cine nu vrea să-l privească, mai are şi alte opţiuni. Desenele animate cu Tom şi Jerry ar fi una dintre ele“, a declarat directorul de PR al trustului, Maria Apostol. Grupul Realitatea-Caţavencu a solicitat Preşedinţiei României organizarea unei conferinţe de presă la care să participe jurnaliştii din grupurile media acuzate şi în care preşedintele să îşi argumenteze poziţia. (Mihaela Dima) ISTORIC
Atacurile lui Băsescu la adresa presei > 1 februarie 2006 - „Grupurile de interese care domină trusturi mass-media şi le utilizează în bătălia lor de discreditare ori a adversarului de piaţă, ori a instituţiilor statului sunt grupuri nelegitime, sunt grupuri de tip mafiot“, a spus preşedintele Traian Băsescu în discursul pe care l-a ţinut la bilanţul Ministerului Administraţiei şi Internelor. > 24 aprilie 2006 - „Dacă puteţi să-i ajutaţi pe oamenii aceştia, faceţi-o cinstit, nu demagogic. Cum puteţi să-i ajutaţi dumneavoastră pe oameni când îl aveţi în spate pe Vântu? Câteva sute de mii de oameni au rămas fără averi din cauza patronului dumneavoastră, domnule reporter!“, a spus preşedintele Traian Băsescu la Rast, localitate afectată de inundaţii, răspunzând întrebării jurnalistului de la Realitatea TV. > 6 octombrie 2006 - „Câte un găozar d’ăsta crede că ne poate întinde capcane în modul ăsta“, a spus Băsescu, prezent la învestirea lui George Maior în funcţia de şef al Serviciului Român de Informaţii, referindu-se la ziaristul Ovidiu Zară, atunci jurnalist la cotidianul „Curentul“.
> 19 decembrie 2006 - „Este vorba de un complex: oameni de afaceri foarte bogaţi, oameni cu influenţă politică, politicieni şi trusturi media. Acesta este triunghiul care se bate cu instituţiile statului democratic, în încercarea de a-şi menţine dominaţia pe care a avut-o timp de 15 ani“, a spus şeful statului într-un interviu acordat postului de radio BBC. > 19 mai 2007 - „Ţigancă împuţită“ a spus Băsescu despre jurnalista Andreea Pană, angajată a trustului Intact.
Citiţi şi: ISAILĂ: Băsescu începe în forţă bătălia pentru România