"Nu întrevăd o renunţare la plata în avans a TVA-ului", a declarat Băsescu. "Ea a fost introdusă ca urmare a faptului că foarte multe firme introduceau pe piaţa românească, zece, 15, 20 de camioane de legume, nu li se taxa TVA-ul, dar a doua zi, după ce se vindeau legumele şi fructele, firma dispărea şi statul nu avea de unde să-şi recupereze TVA-ul", a afirmat şeful statului precizând că acelaşi lucru se întâmplă "nu numai la legume şi fructe, ci la multe altele".
Preşedintele a promis că va susţine simplificarea legislaţiei privindschimburile comerciale cu Turcia
”Cer statului român să privească cu atenţie la ce poate reduce din sistemul de birocraţie sau din cele care blochează expansiunea afacerilor cu Turcia. Sigur, nu pot să nu profit şi să mă gândesc că totuşi România are o restricţie de export animale din Turcia şi carne de vită în condiţiile în care creşterea animalelor şi carnea de vită sunt extrem de controlate în interiorul Uniunii Europene şi credem că trebuie privit cu atenţia la acest aspect. De asemenea, se impun suprataxe la exportul de PVC către Turcia în condiţia în care România nu poate oferi la preţuri de dumping, dar sunt convins că ambele guverne vor privi cu atenţie la restricţiile nejustificate care există în relaţiile dintre cele două ţări. Acum, mai mult ca oricând, avem nevoie unii de alţii”, a declarat Traian Băsescu.
Invitaţie la cumpărarea hotelurilor RAPPS
Pe de altă parte, preşedintele le-a recomandat investitorilor turci potenţiale obiective de investiţii în România, printre ele figurând imobilele care vor fi scoase la vânzare de RAAPPS. ”Priviţi fără reţinere la privatizările care au loc chiar acum legate de o mare companie de stat celebră, la RAPPS, care scoate la vânzare un număr mare de hoteluri, un mare număr de obiective turistice în locuri extraordinar de bune. Erau locurile pe care le utilizau în regimul trecut înalţii demnitari ai statului român. Acum vor fi bune de vânzare”, le-a spus Băsescu investitorilor turci.
Turcii, invitaţi să facă afaceri în România prin programe europene

Un alt sector bun pentru afaceri ar fi agricultura, a mai declarat preşedintele. ”Priviţi cu atenţie la câteva sectoare în România, dincolo de energie, dincolo de infrastructuri finanţate cu bani europeni, dincolo de mediu, priviţi la agricultură. România a rămas în acest an agricol extrem de bun cu aproape 3 milioane de hectare de teren de pământ nelucrate. Priviţi la industria alimentară, pentru că România nu are capacitate să-şi proceseze propriile recolte şi sunt bani europeni alocaţi dezvoltării de întreprinderi mici şi mijlocii cu profil alimentar (…) Priviţi cu multă atenţie la turism. Turismul montan are în mod cert şi va avea un succes foarte mare în anii următori”, a declarat preşedintele.

Acesta le-a mai atras atenţia oamenilor de afaceri turci că "România are sume foarte importante puse la dispoziţie de Uniunea European, fie că vorbim de sume destinate dezvoltării de întreprinderi mici şi mijlocii, dezvoltării infrastructurii, calificării forţei de muncă, mediului, agriculturii". "Trebuie să spun că orice firmă cu capital turcesc înregistrat în România poate accesa aceste fonduri pentru a le investi în România în zona programelor pe care ţara noastră le-a agreat cu UE. Şi trebuie să vă spun că nu sunt bani puţini. România are alocate 32 miliarde euro”, a spus Traian Băsescu.
Şeful statului român va avea în cursul zilei o întâlnire cu şeful guvernului turc, Recep Tayyip Erdogan, după ce ieri s-a întâlnit cu preşedintele turc, Abdullah Gul. Traian Băsescu se află în Turcia pentru o vizită de stat de două zile.
CITIŢI ŞI:

  • Traian Băsescu, la Ankara: România susţine fără rezerve intrarea Turciei în UE
  • Navigatorul Băsescu, omagiat de preşedintele Turciei