Traian Băsescu a susținut că România are două ancore: prezența noastră în NATO și parteneriatul strategic pentru secolul al 21-lea, semnat cu SUA. Cel din urmă este un parteneriat cu valențe majore, care vizează securitatea națională, economia și schimburile de tehnologie, a subliniat fostul președinte, subliniind că în această relație cu Statele Unite există un motiv de insatisfacție, care este îndreptățit.

”România face prea puțin pentru propria ei securitatea națională. Bugetele armatei sunt mult prea mici și sunt sacrificate pentru a face pomeni electorale”, a spus Traian Băsescu, precizând că seperă ca procesele verbale ale ședințelor CSAT, în care i-a avertizat pe premieri că bugetele armatei sunt mici, să se desecretizeze.

”Dacă o mare putere vecină ne-ar trimite omuleți verzi, până se mobilizează aliații, trebuie să fim capabili să ne apărăm teritoriul. SUA nu are toate tancurile în România. Tehnica de luptă ar trebui să fie la armata română. (…) Trebuie să ne apărăm teritoriul măcar 15 zile. Cu securitatea națională nu-i de joacă”, a avertizat Traian Băsescu.

La Congresul Mișcării Populare, el a mai adăugat că a cerut tuturor premierilor români, în timpul mandatelor sale, să suplimenteze bugetul apărării.

”Marea Neagră a devenit o mare strategică, unde Rusia a ocupat cel mai mare port-avion. Crimeea. Acolo se poate amplasa armament. Cum poate răspunde România la așa ceva?”, a mai spus Băsescu.