"Nu am fost prea dur (n.r.: în legătură cu declarația despre summitul NATO și Klaus Iohannis). Nici decum nu consider asta. Cred că am fost corect în relația cu domnul Iohannis. Reacția mea a fost la afirmația domnului Iohannis că acum a început politica externă a României și că de acum, cu dânsul, nu mai stăm precum ghiocelul. M-a deranjat. Oricât ai fi de înalt, înălțimea nu te scutește de prostie. Și dacă ai 1,50 și dacă ai 2 metri, poți fi prost. . Scuzați-mă că sunt atât de direct. Afirmația că odată cu domnia sa România nu mai stă ca ghiocelul arată un om mărunt, care a venit și el din provincie și a aflat că e președintele României. Vă asigur că nu cu primarul Sibiului s-a negociat scutul antirachetă. Nu cred că era acolo când eu negociam cu Biden și nici când confirmam cu Obama. Nu am văzut pe nimeni de 2 metri însoțit de soția cu mânecile descoperite și cu fusta deasupra genunchilor", a declarat fostul șef de stat, în direct la postul de televiziune B1 TV.

Fostul președinte crede că acest summit a fost un eșec pentru țara noastră, dar pare că a fost un pas foarte mare pentru alianța Nord-Atlantică, pentru deciziile care s-au luat între președinții statelor membre.

"Summitul NATO a fost un eșec pentru România, dar un mare pas înainte pentru NATO. Asta nu a sesizat domnul Iohannis când a fost la Varșovia. Am fost la 5 summituri NATO, și știu în detaliu cum s-au construit lucrurile.

Vreau să notăm toți- este cel mai puternic mesaj dat de la Varșovia, adresat Rusiei. Asta este ce trebuia să vadă Iohannis. El a fost un absent acolo. Nu a înțeles ce s-a întâmplat. Este excepțional, din punct de vedere al colaborării și a cooperării NATO si a măsurilor luate de aliații din flancul estic. El nu a înțeles, de aia s-a dus către brigada românească, care e brigadă de antrenament, către lipsa flotei", a mai transmis Traian Băsescu.

Faptul că NATO a transmis un mesaj direct Federației Ruse a fost aplaudat de către Traian Băsescu, deoarece toate mișcările alianței sunt făcute să protejeze Europa, inclusiv România.

"Aș spune că niciodată nu am văzut o punere la punct a Federației Ruse, așa cum s-a făcut acum.

NATO a dat un semnal extrem de dur, prin anunțul că va poziționa patru batalioane în țările baltice și unul în Polonia. Mesajul a fost <<Daca vreți război, suntem gata>>. Semnalul pentru baltici si pentru Polonia a fost mai mult decât suficient.

De unde, până ieri, alaltăieri, Federația Rusă blama SUA și România pentru scutul din țara noastră- la NATO s-a spus că scutul de la Deveselu nu este o afacere SUA- România, ci o afacere NATO.

Vă mărturisesc, ca om politic, că sunt mulțumit de mesajul summitului de la Varșovia. Din păcate, Iohannis nu a înțeles ce s-a întâmplat acolo." 

Fostul președinte a fost întrebat de prezentatorul și redactorul Evenimentul Zilei, de ce România a încercat atât de mult la Varșovia. Răspunsul lui Traian Băsescu i-a uimit și amuzat pe cei aflați în platou.

"De ce a încercat România mai mult decat se putea? De proastă. A fost o mare stângăcie sa te duci să spui că vrei să faci o flotă NATO, că vrei să faci o brigadă NATO. Și am rămas să punem cei 2000 de militari întinși prin Cluj, Timișoara sau Brașov și să ne facem o brigadă NATO. Suntem de un ridicol incredibil, și nu înțelegem politica externă, de apărare și de descurajare. Nimeni nu vorbește de politica de descurajare.

Ce semnal mai puternic poate fi pentru Federația Rusă, când ai batalioanele din Țările baltice și scutul de la Deveselu. Păi puteți să vă duceți în baza din România și puteți să beți un pepsi cola cu 600 de pușcași americani", și-a încheiat fostul președinte al României, declarațiile.
Această reacție dură a fostului președinte al României vine în contextul în care, după summitul NATO de la Varșovia, președintele României, Klaus Iohannis a declarat prin intermediul contului său de Facebook, că discuțiile din cadrul alianței au fost un succes pentru România.

"România este mai în siguranță, iar românii sunt mai bine apărați după deciziile pe care le-am negociat la Varșovia. Summitul NATO, care s-a încheiat astăzi, a reprezentat un succes pentru România, îndeplinind astfel mandatul cu care am plecat de la București. Am dovedit că țara noastră nu mai este doar un beneficiar de securitate. Suntem și un Aliat credibil și implicat în regiunea noastră, care va beneficia de o prezență NATO sporită. Brigada multinațională pe care o vom avea în România, la care se alătură și alte state, cât și faptul că Marea Neagră a devenit de importanță strategică în regiune sunt doar două dintre obiectivele pe care le-am atins", a transmis Klaus Iohannis pe pagina sa de Facebook.

Te-ar putea interesa și: