Candidatul Partidului Unității Naționale (PUN) Octavian Țîcu a anunțat că îl va propune pe fostul președinte al României, Traian Băsescu, la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova. Acest scenariu se va putea transforma în realitate doar în cazul în care Țîcu va deveni președinte al Republicii Moldova, după alegerile programate să se desfășoare duminică, pe 1 noiembrie. Potrivit presei de peste Prut, candidatul Partidului Unității Naționale (PUN) a făcut acest anunț în timpul dezbaterilor electorale care s-au desfășurat pe postul de televiziune local TV8.

„Îl vom propune pe Traian Băsescu la funcția de prim-ministru pentru ca să fie posibilă realizarea unirii Republicii Moldova cu România. Aceste procese vor fi asumate de către statul român, împreună cu Uniunea Europeană”, a spus Octavian Țîcu, conform gândul.ro.

El s-a declarat convins că fostul șef de stat al României nu ar refuza oferta PUN dacă i se va cere să primească funcția de premier și să conducă guvernul moldovean.

„Cred că Traian Băsescu va accepta, întrucât PUN este proiectul lui”, a subliniat  Octavian Țîcu, candidat la alegeri în Republica Moldova.

La alegerile prezidențiale din Republica Moldova se vor confrunta un număr de opt candidați, reprezentând tot atâtea formațiuni politice. Este vorba despre Renato Usatîi, Andrei Năstase, Tudor Deliu, Violeta Ivanov, Igor Dodon, Maia Sandu, Dorin Chirtoacă și Octavian Țîcu.

Băsescu este cetățean moldovean

Fostul președinte Traian Băsescu a primit cetățenia Republicii Moldvova în urmă cu patru ani, în anul 2016, iar la momentul respectiv s-a declarat fericit, afirmând că obținerea acesteia a fost o obligație pentru care s-a angajat public.

„Am avut o obligație, m-am angajat public să solicit cetățenia Republicii Moldova. Am aflat astăzi că președintele Timofti a semnat decretul sunt mulțumit”, spunea fostul președinte în ziua în care a primit cetățenia moldoveană.

Traian Băsescu spunea atunci că și-a dorit cetățenia în semn de respect și dragoste pentru Moldova de peste Prut și pentru oamenii ei. El preciza, la vremea respective, că nu are planuri politice în Republica Moldova și că nu își dorește să se implice în viața publică a statului vecin.