Gabriel Oprea a pierdut scaunul de ministru de interne. El este bănuit că a făcut jocurile preşedintelui, prin numirea lui Virgil Ardelean.
Gabriel Oprea şi-a pierdut scaunul de ministru al administraţiei şi internelor şi este la un pas de a fi dat afară din PSD. Oprea, considerat de liderii PSD drept un „pion al lui Băsescu“, devine astfel prima victimă a războiului mocnit din coaliţia de guvernământ PDLPSD şi a bătăliei pe controlul MAI. La şefia Internelor şi Administra- ţiei ar putea ajunge Liviu Dragnea (PSD), preşedintele CJ Teleorman, unul dintre cei care au lucrat intens la mazilirea lui Oprea.
Pentru cine a lucrat Oprea
Sancţiunile decise ieri de conducerea PSD au venit ca reacţie la iniţiativa ministrului Oprea de a-l numi, fără să-l consulte pe Mircea Geoană, pe controversatul Virgil Ardelean „Vulpea“ în fruntea serviciului de informaţii al MAI. Povestea are însă un substrat mai consistent. Liderii PSD l-au acuzat pe Oprea că a făcut jocurile lui Traian Băsescu împotriva intereselor partidului. Bănuieli că este un apropiat al Palatului Cotroceni au existat încă de dinainte să fie numit ministru. Prietenia cu Elena Udrea era de notorietate. Marian Vanghelie l-a acuzat chiar că este un apropiat al grupurilor de interese din jurul afaceriştilor Cocoş, Bittner şi Petrache.
Pentru Geoană, deciziile luate vineri de Oprea, inclusiv numirea lui Ardelean, au fost dovada că lucrează pentru altcineva decât PSD. Preşedintele social-democraţilor i-a reproşat lui Oprea că l-a sunat vineri din America şi i-a cerut să oprească numirile operate. Geoană a povestit şi replica tăioasă a ministrului: „Eu sunt ministru, eu decid“. Mai mult, el a povestit că a încercat să intervină şi la premierul Boc pentru a opri numirile. L-a sunat din America şi i-a cerut să nu aprobe deciziile luate de Oprea. Premierul a refuzat însă solicitarea. Această atitudine l-a iritat pe preşedintele PSD, care a înţeles că în spatele lui Oprea şi Boc este de fapt Băsescu şi că totul e o manevră pentru ca Virgil Ardelean să fie instalat la şefia serviciului de informaţii al MAI.
Din acel moment, Geoană decisese: capul lui Gabriel Oprea trebuie să cadă. Chiar la începutul şedinţei Biroului Permanent al PSD, Mircea Geoană a propus ca lui Oprea să-i fie retras sprijinul politic. Ulterior, preşedintele social-democraţilor a completat propunerea de sancţionare şi cu aceea ca Oprea să fie exclus din partid. Totul în lipsa celui vizat în mod direct.
Complotul lui Băsescu, varianta Năstase
Despre un complot al Cotroceniului a vorbit ieri şi Adrian Năstase. El a afirmat că Oprea a fost implicat într-un joc prin care Băsescu a vrut „să testeze PSD“. „A fost vorba şi de un test pe care Traian Băsescu s-a oferit să-l facă în relaţia cu PSD. Acest vot este un vot şi împotriva unui coleg al nostru, dar este şi un vot de blam la adresa celui care a construit această strategie, care arată că rezervele unora dintre colegii noştri la acest parteneriat cu partidul lui Traian Băsescu au fost îndreptăţite“, a comentat Năstase după şedinţă. Asemeni lui Năstase şi Geoană, şi alţi lideri PSD l-au acuzat pe Gabriel Oprea că este „un pion al Cotrocenilor“. Printre cei mai vehemenţi: Viorel Hrebenciuc, Marian Vanghelie şi Liviu Dragnea. La final, Geoană a comunicat hotărârea: „Biroul Permanent al PSD a decis în unanimitate, cu doar două abţineri, retragerea sprijinului politic pentru Gabriel Oprea şi a propus să fie exclus din partid. În zilele următoare vom înainta o altă propunere pentru conducerea ministerului“.
Mircea Geoană a anunţat, totodată, că-i va cere premierului Boc să anuleze numirile făcute de Gabriel Oprea la MAI. Explicit, preşedintele PSD s-a referit la numirea lui Virgil Ardelean. Preşedintele PSD a afirmat că „Vulpea“ nu are sprijinul PSD pentru a conduce servicul de informaţii al MAI şi va fi înlocuit.
Oprea păstrează tăcerea
Gabriel Oprea a refuzat să comenteze decizia luată de conducerea PSD. „În acest moment, nu vreau să fac niciun comentariu privind motivaţiile reale ale deciziei conducerii PSD“, a declarat Oprea pentru Mediafax. El a participat la şedinţa conducerii PSD, unde a dat explicaţii pentru deciziile luate la MAI. El a susţinut că a fost „un soldat disciplinat al partidului“ şi că numirile pe care le-a făcut la minister au fost operate „în baza unor criterii de competenţă şi profesionalism“ şi după consultarea unor lideri de organizaţii.
Argumentele sale nu au convins pe nimeni. Doar doi lideri PSD s-au abţinut la votul pentru sancţionarea sa. Victor Ponta, şi el ca şi Oprea un prieten al Elenei Udrea, şi ministrul Marian Sârbu. Chiar şi aceştia s-au arătat de acord că Oprea merită o sancţiune, dar nu atât de drastică.
PRUDENŢA „VULPII“
„Funcţiile tehnice să fie apolitice“
Chestorul general Virgil Ardelean nu comentează efectele scandalului generat de numirea sa în fruntea Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă, chiar şi după ce ministrului Gabriel Oprea i-a fost retras sprijinul politic.
„Nu pot face niciun fel de declaraţie în momentul de faţă. Eu cred în continuare că funcţiile tehnice dintrun minister trebuie să fie apolitice. Mă uit şi eu ca dumneavoastră la ce se întâmplă şi, în cursul zilei de miercuri, voi avea un punct de vedere. Veţi fi satisfăcut, vă asigur“, a declarat Ardelean pentru EVZ.
„Vulpea“ susţine că simte nevoia „să se clarifice în nişte chestiuni“ şi că doreşte să vadă „ce proiecţii are politica românească asupra componentei profesionale şi tehnice din ministere“. Ardelean motivează la modul general: „Sunt nişte chestiuni care ţin de statutul meu de profesionist şi al altora. Aici discutăm despre o masă mare de profesionişti din ministere. (...) N-are importanţă rămânerea sau plecarea mea din minister“. (Ionuţ Stănescu)
ÎNLOCUITOR
Dragnea se agită pentru şefia MAI
La conducerea Ministerului Administraţiei şi Internelor ar putea ajunge vicepreşedintele PSD Liviu Dragnea, unul dintre liderii care au lucrat intens pentru mazilirea lui Oprea. În acest moment, Dragnea ocupă funcţia de preşedinte al CJ Teleorman, poziţie care îi asigură influenţa în partid şi la care ar trebui să renunţe dacă ajunge la minister.
Atuul lui îl constituie relaţia cu câţiva dintre democrat-liberalii vechi: Adriean Videanu, Sorin Frunzăverde şi Vasile Blaga. De controlarea MAI este interesat şi Marian Vanghelie, prin intermediul lui Cătălin Voicu. Acesta a fost, de altfel, şi contracandidatul lui Oprea atunci când a avut loc în PSD bătălia pentru MAI. După debarcarea lui Oprea, Vanghelie a anunţat însă că PSD Bucureşti nu va propune un candidat pentru şefia MAI.
-
"A fost vorba şi de un test pe care Traian Băsescu s-a oferit să-l facă în relaţia cu PSD. Este şi un vot de blam la adresa celui care a construit această strategie.", Adrian Năstase, preşedinte al Consiliului Naţional PSD -
"S-ar putea să aibă o motivaţie foarte serioasă pentru aceste propuneri. Cred că Gabriel Oprea a avut o şedinţă scurtă cu domnul Traian Băsescu.", Marian Vanghelie lider PSD Bucureşti -
"Pe echipa numită la conducerea MAI nu pot fi supăraţi decât unii colegi care şi-au dorit acest minister sau grupurile generatoare de crimă organizată în România.", Marian Oprişan, lider PSD Vrancea
CITIŢI ŞI: