Băsescu i-a catalogat pe parlamentarii români care au votat pentru suspendarea sa drept "o haită de hiene", care a încercat să dea o "lovitură de stat".

"Este imposibil ca românii să nu înţeleagă efectele unei lovituri de stat confirmate. Eu cred că românii vor România în Europa", a mai declarat Băsescu.

La întrebarea dacă ROmânia este o democraţie europeană, preşedintele suspendat a răspuns că "democraţia românească trebuie să fie confirmată ca europeană duminica asta".

"Speranţa mea este, dincolo de ceea ce le place românilor sau nu le place în această perioadă de criză, dincolo de necazurile lor, cauzate de măsurile de austeritate… sper ca pe 29 (iulie) să nu discutăm nici despre necazuri şi nici despre bucurii, ci despre scopul nostru fundamental: acela că suntem o ţară care face parte din UE şi care nu aparţine unui grup de politicieni şi oameni de afaceri care au probleme cu legea, care vor cu toţii să pună ţara, şi în special sistemul său judiciar, sub control. Aceasta este speranţa mea, că românii vor lăsa deoparte necazurile austerităţii, pentru a apăra România Europeană", a conchis Băsescu.

Sondajele preconizează un vot favorabil demiterii lui Băsescu, care este foarte nepopular din cauza măsurilor de austeritate şi nepotismului. Însă este necesară prezenţa la vot a cel puţin jumătate dintre alegători, un prag care nu este sigur că va fi atins, notează Euronews.