Evenimentul Zilei > Politica > Băsescu iese iar la atac: ”Au făcut o imagine deplorabilă poporului român”
Băsescu iese iar la atac: ”Au făcut o imagine deplorabilă poporului român”

Băsescu iese iar la atac: ”Au făcut o imagine deplorabilă poporului român”

Traian Băsescu a declarat că ridicarea restricțiilor pe 15 mai reprezintă o greșeală și ar fi bine să fie prelungite până în iunie dacă nu vrem să extindem epidemia.

Traian Băsescu:Este o mare greșeală a celor care au lansat aceasta speranță. În realitate noi vom fi în plina pandemie, care, după părerea mea, nici măcar nu va fi pe acel platou de stabilizare, si va trebui sa menținem, dacă nu cumva sa consolidam măsurile actuale daca vrem sa nu extindem epidemia… Eu aș fi mers spre mijlocul lunii iunie… 15 mai nu este justificat sub nicio formă”, a declarat fostul preşedinte.

Este o copilărie să deschidem hotelurile

„Cred că este o greșeală. Populației i s-a aruncat o speranță prematur și lucrurile trebuie corectate. președintele a început să nuanțeze discursul. Probabil că se vor deschide unele parcuri, cu condiția să se ridice băncile din parc, pentru plimbare și mici alergări, dar nu pentru stat unul lângă altul, dar altceva nu. Ideea cu hai, să deschidem hotelurile de la 15 mai este o copilărie”, a mai spus Traian Băsescu.

Despre scandalul unor grupări de romi care nu au respectat restricțiile din această perioadă

„Bunătatea și toleranța românilor ajung să le aducă prejudicii. Această minoritate a făcut o imagine deplorabilă poporului român”, a declarat Băsescu. „Este bine să știm un lucru. Nu toți țiganii sunt de această categorie. Spre exemplu, ai țiganii căldărari, care știu meserie, cei cu palariile, care sunt respectabili, nu fura, își țin familiile, au creat sate ale lor, traiesc la fel ca românii, sunt absolut respectabili”.

Dar este și această categorie, care provine din rândul celor nomazi, care nu este capabila de integrare, care a ramas tot cu staborul sa se judece sau sa-si tranșeze lucrurile între ei, si nu prin procurori si judecatori. Și care acum s-a retras acasă, pentru că s-a introdus izolarea in toata Europa, si daca ar mai fi in Europa ar fi pe străzi numai ei cu carabinierii, polițiștii și jandarmii, și nu le-ar plăcea, că le-ar aplica un tratament mai rău decât cel pe care-l primesc de la jandarmii noștri”, a precizat Traian Băsescu.

Cu ce se ocupă fundaţiile care primesc mulţi bani europeni?

„Se zice că s-au făcut eforturi pentru integrarea lor. Sunt foarte multe fundații ale minorității care primesc foarte mulți bani europeni, primesc bani si de la Guvernul României ca să ajute la integrarea acestora. Nu stiu cu ce s-au ocupat aceste fundatii, dar stiu ca traiesc bine cei care le conduc. În schimb nu se întâmplă nimic cu copiii țiganilor,  cu copiii din Zăbrăuți, spre exemplu, ca să nu vorbim de copiii din altă parte”, a mai spus fostul președinte într-o intervenție telefonică, de vineri, în emisiunea „100%” de la Realitatea PLUS.