Fostul președinte al României, Traian Băsescu,  a vorbit la Nașul TV despre sistemul care continuă în România să producă pe bandă rulantă generali, doctori sau ingineri. Fostul președinte a declarat că cei care puteau să se urme pe ei însuși în grad, o făceau fără nici cea mai mică problemă.

"Un sistem loial țării servește țara. Și se pot gândi: de ce să nu ne facem noi doctori. Sau de ce să nu ne dăm noi pensii speciale? Sau de ce să nu ne facem noi o academie națională pentru științele securității naționale, și să ne dăm rente viagere la fel ca un academician ce a scris biblioteci.

La noi, sistemului nu i-au ajuns funcțiile înalte. A vrut onorabilitate juridică. După general, doctor, își mai pune și inginer. Sunt ridicoli. Ați văzut reacția oamenilor: vot în unanimitate pentru a face ca cei care verifică doctoratele să fie universitățile care chiar le-au dat.

Uitati o prostie: de ce trebuie să fie chestor ca să-l pui într-o anumită funcție? Nu poate să fie un polițist foarte bun?"

Traian Băsescu a comentat pe scurt și faptul că doctoratul lui Coldea ar fi secret, așa cum chiar el a spus-o acum ceva timp.

Întrebat de unde știe că doctoratul lui Coldea este secret, Băsescu a răspuns: "Pentru că nu îl găsește nimeni, nici măcar doamna Șercan. Doctoratul l-a făcut împreună cu profesorul Oprea."

Traian Băsescu a tras și o concluzie despre acest sistem, aducând ca exemplu faptul că el, în toți anii în care a fost secretar de stat, ministru, primar sau președinte, credea că sistemul se schimbă; dar s-a înșelat.

"Sistemul poate fi stăpânit prin legi și prin autoritate. Eram un om care a ajuns președinte după ce aa fost secretar de stat, ministru, primar. Tot timpul am crezut că cheia se află la oamenii politici. Dar m-am înșelat. Toți pleacă, dar sistemul rămâne. Se cunosc, se sprijină, se ajută în alegerea politicielor. Nu există stat care să poată trăi fără această osatură."