Generalul de brigadă (r) Adrian Isac, fostul șef al contraspionajului din Serviciul de Informații Externe (SIE), consideră că Traian Băsescu a pus în pericol salvarea celor trei jurnaliști români din Irak în 2005.
Atunci, în ciuda caracterului secret al informației conform cărora jurnaliștii se aflau în Ambasada României, fostul președinte a dezvăluit-o în spațiul public, iar toate televiziunile au difuzat-o.
Traian Băsescu nu a ținut cont de caracterul secret al informației
Generalul Adrian Isac a mărturisit că informația despre cei trei jurnaliști era cunoscută de foarte puține persoane implicate în acțiune și s-a stabilit să rămână confidențială tocmai pentru că au fost amenințări că se va trage în ambasadă.
„Imediat după momentul intrării în ambasadă, am informat preşedintele ţării. După vreo oră şi ceva vine portarul şi-mi spune că sunt vreo 40 de fotoreporteri în faţă şi vor să vorbească cu ostaticii.
Portarul le-a spus că nu este nici un ostatic în ambasadă. I-am spus portarului că a procedat bine şi l-am trimis pe ofiţerul vorbitor de limba arabă. Ofiţerul nostru le-a spus că nu este nici un ostatic în ambasadă, iar răspunsul a fost stupefiant: <<uitaţi-vă la televizor, pentru că preşedintele Traian Băsescu de o oră a spus că ostaticii sunt în ambasadă.>>
Am dat drumul la televizor, că prindeam posturile din România, şi într-adevăr… aşa era. I-am pasat, le-am spus că a glumit preşedintele”, a povestit generalul în rezervă, la un simpozion organizat la Râmnicu Vâlcea pe tema „Spionaj şi contraspionaj, o singură misiune: apărarea interesului naţional”.
Acesta a mai mărturisit că nu a fost o mare surpriză pentru el faptul că Traian Băsescu a dezvăluit public informația, pentru că era obișnuit ca în momente de bucurie, fostul președinte să încalce o convenție ce fusese stabilită inclusiv cu dânsul.
Șeful contraspionajului din SIE, nemulțumit de implicarea fostului președinte în serviciile speciale
În continuare, fostul șef al contraspionajului din SIE a declarat că după misiunea din Irak a fost extrem de dezamăgit pentru că, în ciuda succesului său, nici măcar nu a fost felicitat de Traian Băsescu atunci când s-a întors înapoi în România din Bagdad.
Astfel, generalul în rezervă a declarat că a ieșit în rezervă în 2007, la vârsta de 55 de ani, din nemulțumire față de rolul pe care-l avea președintele Traian Băsescu în conducerea serviciilor.
Mai mult, a punctat că rolul șefului statului în relația cu serviciile speciale a fost unul toxic pe tot parcursul timpului.
„În perioada celor zece ani ai săi, România a dat înapoi mai mult de zece ani, la nivel de imagine mondială. România a devenit o ţară unde diverse categorii sociale erau învrăjbite între ele… Îmi amintesc cum a învrăjbit subofiţerii contra ofiţerilor, civilii contra militarilor şi tot aşa. Eu nu am văzut nimic bun în cei zece ani ai preşedintelui Băsescu.
Am preferat să fiu un ofiţer rezervist, să-mi văd de viaţa mea şi am devenit mai liniştit. Îmi e dor de munca de informaţii, dar pentru a realiza această activitate trebuie să fie o atmosferă frumoasă. Dacă atmosfera nu mai e prielnică.
Nu pun într-o relaţie de echivalenţă faptele conducerii serviciilor noastre, cu faptele sale. Doar din cauza lui nu am mai văzut nici un fel de perspectivă”, a mai spus într-un interviu pentru Gazeta Vâlceană, generalul Adrian Isac.
Traian Băsescu a decis ca SIE să nu beneficieze de sprijin suplimentar
În continuare, fostul șef al contraspionajului a spus că SIE nu a cerut sprijin în misiunea de salvare a jurnaliștilor români din Irak, dar asta pentru că așa a decis Traian Băsescu.
Generalul (r) Adrian Isac și-a amintit apoi de buna conlucrare a grupului de ofiţeri SIE, trimis la Bagdad la sfârşitul lunii martie şi completat la începutul lunii aprilie 2005.
„Au conlucrat între ei extraordinar, fiind la dispoziţia operaţiunii de salvare a ostaticilor timp de mai bine de 50 de zile, 24 de ore pe zi. În colectivul de acolo am avut, în afara ofiţerului care a tratat cu negociatorii, am avut o grupă antitero extraordinară, trimisă de SIE de la Bucureşti. Această grupă a fost creată în timpul domnului ministru Cătălin Harnagea”, a mai spus acesta despre misiunea din 2005.