Traian Băsescu, la Guvern pentru evaluarea miniștrilor. Cine va fi remaniat

Traian Băsescu, la Guvern pentru evaluarea miniștrilor. Cine va fi remaniat

Președintele Traian Băsescu s-a aflat, pentru o oră, la Palatul Victoria, unde a avut o discuţie cu premierul Emil Boc, chiar înainte de şedinţa de Guvern, dedicată evaluării gradului de absorbţie al fondurilor europene. Potrivit unor surse guvernamentale, președintele ar fi cerut înființarea unui minister care să se ocupe de gestionarea fondurilor europene, iar numele pomenite pentru noul post de ministru au fost cele ale fostului comisar european, Leonard Orban, și Marian Sârbu, fost ministru al Muncii și actualul președinte al UNPR.

Discuția dintre șeful statului și premier a durat aproape o oră. La plecare, Băsescu a fost condus până la maşină de către premierul Boc.

După ce președintele a părăsit sediul guvernului, cabinetul Boc s-a reunit într-o ședință specială pentru a analiză fiecare minister în parte în funcţie de performanțele privind atragerea de fonduri europene. Preşedintele Traian Băsescu a discutat cu premierul Emil Boc despre absorbţia fondurilor europene dar și despre şi vânzarea pachetelor minoritare de acţiuni deţinute de statul român la diverse companii, au declarat surse guvernamentale

Potrivit acestora, discuţiile cu privire la pachetele minoritare de acţiuni care urmează a fi tranzacţionate s-au referit la companii energetice: Petrom, Romgaz, Transgaz.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, au mai fost abordate aspecte legate de situaţia Combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea, precum şi de stagiul negocierilor dintre statul român şi Rompetrol privind creanţele pretinse de România companiei aflate în portofoliul gigantului KazMunaiGaz. Ședință pe fonduri Gradul de absorbţie al fondurilor europene şi necesitatea accelerării acestui proces de către ministerele implicate vor constitui temele şedinţei de guvern programate azi pentru ora 15, a anunțat ieri premierul Emil Boc. În urmă cu o lună, Traian Băsescu îi avertiza pe membrii Guvernului Boc că, după data de 30 iunie, va avea loc evaluarea performanţelor privind modul de utilizare al banilor europeni. Şeful statului atrăgea atenţia că miniştrii care nu vor trece de această evaluare îşi vor pierde scaunul. Avertismentul lui Băsescu În urmă cu o lună, în cadrul unei şedinţe de guvern, preşedintele Traian Băsescu avertiza miniştrii prezenţi “care nu au atras investitii şi fonduri europene să se gândească dacă mai rămân în Guvern" şi cerea o evaluare a performanţelor acestora până la înceoptul lunii curente. Ce a declarat Traian Băsescu:

  • Urmăresc evoluţia banilor alocaţi pentru investiţii. Domnilor miniştri, vreau să ne înţelegem foarte bine: este măsura capacităţii dvs. Anul acesta nu puteţi spune că nu am putut face investiţii că mi-a pus banii în trimestrul patru, când tocmai venea zăpada. Aţi avut banii din ianuarie. Modul cum se realizează investiţiile cred eu că ar trebui să fie principalul reper de a considera că poţi face parte dintr-un Guvern, pentru că banii pe care nu-i cheltuiţi eventual, sunt bani care n-au creat locuri de muncă şi discutăm de o perioadă de criză economică.
  • Am discutat cu Finanţele înainte să vin la dvs. Niciun ministru nu va avea vreun blocaj în utilizarea sumei alocate. Nu discutăm de miniştri noi, sunteţi deja un cabinet rodat, nu aveţi nicio justificare să spuneţi: nu am putut să cheltuiesc bani. Niciuna! Doar dacă nu aţi stat cu ochii, cu atenţia, cu efortul principal pe structurile din ministerele dvs care trebuiau să aprobe proiectele, să dea drumul la bani. Dacă aţi avut această lipsă de inspiraţie, va trebui, după 30 iunie, când se trage linia şi vedem cum am realizat investiţiile pe semestrul unu, să vă gândiţi dacă mai puteţi face parte din Cabinet. Eu sper să nu fim în situaţia asta, deşi execuţia nu este bună în momentul de faţă. Discutăm foarte deschis.

Vom reveni cu amănunte. CITIŢI ŞI:

  • Cine pică testul lui Traian Băsescu
  • A venit ziua "Z" pentru miniştrii cabinetului Boc. Cine pică la evaluarea lui Traian Băsescu
  • Băsescu, avertisment pentru cabinetul Boc: La 30 iunie tragem linie și vedem cine mai rămâne