Curtea de Conturi a fost una din institutiile de bază a statului român. Înființată de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, a fost o instituție zbuciumată, care si-a găsit rolul pe deplin după 1991, cand a devenit o entitate instituțională. 
 
Prima curte de conturi avea dimensiuni mici, iar misiunile ei erau importante, dar mai restranse decat cele pe care le are azi curtea de conturi. In 1929, prin noua lege a curtii de conturi se introduce atributia de control a tuturor institutiilor publice. In 1948, odata cu sosirea comunismului, institutia este desfiintata. Dar si comunistii au inteles ca fara controlul banului public este dificil, asa ca incepe sa functioneze curtea superioara de control financiar, care nu a fost o institutie independenta, dar a fost un germene de control asupra banului public. Abia in 1991, prin noua constitutie de defineste institutia curtii de conturi care incepe sa functioneze deplin in 1993, a mai spus traian basescu. 

In 2002, curtea de conturi a primit misiunea de a audita nu doar banii de la buget dar si fondurile de preaderare si pe cele alocate de ue romaniei. 

Cuvantul de deschidere a fost rostit de nicolae vacaroiu, presedintele curtii de conturi, care a facut o scurta trecere in revista a invitatilor. La eveniment este asteptat sa soseasca si fostul presedinte al romaniei, ion iliescu.