În începutul postării sale de pe pagina de socializare, Traian Băsescu recunoaște că David Cameron a făcut o greșeală convocând referendumul, iar acest lucru ar putea duce la ruperea Regatului Unit.

 

Ţâfna Prostului

David Cameron a greșit fatal convocând un referendum pe care nu a putut să-l câștige. Rezultatul a fost pe măsura erorii politice: o națiune puternic divizată, o ţară în curs de a se face țăndări prin plecarea Scoției şi a Irlandei de Nord de sub sceptrul Majestății Sale, şi, poate cel mai grav efect, revenirea la statutul de "Insulă Izolată" în raport cu Bătrânul Continent şi cu SUA. Pe fondul acestui dezastru, David Cameron a rămas totuși lucid, declarând că va mai rămâne trei luni în fruntea guvernului, timp în care nu va activa articolul 50 din TUE, dând astfel șanse unei reveniri”, a scris fostul președinte al României.

 

Acesta și-a continuat comentariile acide despre oficialii de la Bruxelles, și despre faptul că aceștia sunt mânați de egoism prostesc atunci când cer de urgență Brexitul. Din declarațiile sale, pare că premierul britanic, David Cameron, ar fi singurul care s-ar fi opus sistemului de la Bruxelles, iar politicienii europeni îl vor dat afară cât mai repede.

 

Pe Continent însă, politicieni fără viziune, mânați de un egoism prostesc şi de un orgoliu specific mediocrității, cer la unison "Brexit acum", fără întârziere, fără menajamente, fără concesii.
De fapt, incapabili să realizeze efectele părăsirii UE de către Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord , își satisfac doar bucuria că în jurul mesei Consiliului European nu va mai fi un Cameron care să strige la fiecare summit "prea multă birocrație la Bruxelles, prea multe reguli care ne blochează, prea mulți funcționari, prea mari cheltuielile Comisiei Europene, prea puţină democrație în adoptarea deciziilor, Uniunea trebuie reformată şi simplificată, trebuie adoptate măsuri severe împotriva Federaţiei Ruse", strigăte la care adesea i-am fost sau mi-a fost partener.
Ce se fac a nu înțelege "Ţâfnoşii" de la Bruxelles este că a forța Brexitul este, în primul rând, o încălcare a TUE. Ei cred însă că așa dau un semnal puternic şi altor posibili rebeli. Ce eroare de analiză…”, a mai transmis fostul șef al statului.

 

Traian Băsescu face chiar și o listă de motive pentru care despărțirea Marii Britanii de Uniunea Europeană ar fi o greșeală de ambele părți, iar România ar avea și ea de pierdut dacă acest lucru se va face.

 

1. Numai Parlamentul şi Guvernul de la Londra vor stabili când şi dacă vor activa articolul 50.
2. Plecarea Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord este în egală măsura o pierdere şi pentru cei aproape 450 milioane de cetățeni care ar rămâne în UE, nu numai pentru cei 68 milioane de britanici care ar părăsi UE.
3. Cu ce vor substitui "Țâfnoșii" capacitățile militare, resursele financiare ale City-ului Londonez, tradiţiile democratice, cercetarea, educația, cultura, limba vorbită, pe care britanicii le oferă ca şi contribuție la Uniunea Europeană? Vă imaginaţi o Uniune Europeană în care limba principală este limba germană şi nu limba engleză?
4. Cu ce drept "Țâfnoșii" refuză să mai dea o șansa celor peste 500 de milioane de europeni să fie împreuna?
5. Cu ce drept "Țâfnoșii" apasă indirect pe pedala creării condițiilor separării Scoției şi Irlandei de Nord de Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord ? Cui convine slăbirea Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord?
Este în interesul României ca Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord să rămână în Uniunea Europeană, iar la Consiliul European de mâine poziția noastră trebuie să fie una a echilibrului prin care se mai da o șansa Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord să rămână în Uniune.
Uniunea Europeană are obligația să-i dea o șansă lui David Cameron să repare ce a stricat, în cele trei luni de răgaz pe care le-a cerut.
Oare n-ar fi mai bine ca Francois Hollande, Angela Merkel, Jean-Claude Juncker şi Martin Schulz să plece în vacanță împreună cu toți funcționarii germani de la Bruxelles? S-ar putea ca, la întoarcerea din concediu, să găsească o Europă mai bună, care nu-şi pune ca emblemă "Ţâfna Prostului".
PS 1 – Această postare nu îl apăra pe David Cameron pentru eroarea politică gravă, ci este o pledoarie ca România să-şi apere interesele.
PS 2 – Oare, între timp, s-a găsit un supus care să îi dea Majestăţii Sale măcar trei motive pentru ca Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord să rămână în Uniunea Europeană?”, a încheiat Traian Băsescu postarea sa.