Traian Băsescu, după şedinţa CSAT: Trebuie să începem să cumpărăm avioane multirol. În 2015, situaţia ar putea fi critică

Traian Băsescu, după şedinţa CSAT: Trebuie să începem să cumpărăm avioane multirol. În 2015, situaţia ar putea fi critică

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că CSAT a analizat situaţia forţelor aeriene şi concluzia a fost că, dacă România nu începe achiziţionarea de avioane multirol, în 2015 situaţia va fi crtică, securitatea naţională fiind pusă în pericol iar obligaţiile asumate faţă de NATO nu vor fi respectate. Traian Băsescu a prezentat concluziile şedinţei CSAT desfăşurată azi la Palatul Cotroceni. Potrivit şefului statului, România îşi va reduce numărul militarilor din teatrele de operaţiuni din afara ţării.

Preşedintele Traian Băsescu a condus şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, reunit azi la Palatul Cotroceni. CSAT a decis ca începînd cu sfârşitul acestui an, România să îşi reducă numărul efectivelor militare din străinătate cu 177 de militari, a anunţat, în această seară, Traian Băsescu într-o declaraţaie de presă după şedinţa CSAT. "Efectivele din Afganistan vor fi menţinute la 1940 de militari, 64 în Kosovo şi 71 în Bosnia", a anunat Traian Băsescu.

  • În CSAT a fost o discuţie privind Planul de priorităţi informative ale serviciilor de informaţii. Pentru structurile de informaţii, când vom aproba dispersarea misiunilor pe fiecare serviciu în parte, am exigenţa fermă ca fiecare serviciiu să se ocupe de misiunile pentru care a fost creat. Aici mă refer la cooperarea dintre SRI şi DGIPI. DIGIPI să furnizeze informaţii poliţiştilor şi procurorilor şi când are informaţii privind securitatea naţională să le transfere imediat către SRI.
  • S-a discutat şi despre restructurarea MAI. Se impune găsirea unei soluţii pentru promoţia care a absolvit în 2012.
  • Am discutat dar fără să luăm o decizie şi despre chestiunea achiziţionării avioanelor multirol. Se prefigurează o situaţie critică. În 2015 avioanele pe care le avem ăşi epuizează resursa, iar România nu este încă pregătită să ăşi respecte obligaţiile asumate la intratea în NATO şi anume de a participa cu 48 de avioane multirol la forţele NATO. Nu vreau să ajungem în situaţia ca alte ţări NATO să vină şi să ne facă patrularea cu avioane. Această variantă este şi costisistoare şi umilioare. Trebuie să găsim o soluţie pentru a se revitaliza forţele aeriene. Această soluţie ar putea fi mult mai costisitoare decât găsirea unei soluţii de finanţare pe mai mulţi ani pentru achiziţionare de avioane.
  • Este exclus să ne angajăm în achiziţionarea de 48 de avioane odată, dar trebuie să începem cumva. Măcar cu un avion pe an.

CITIŢI ŞI:

  • Restructurarea MAI continuă. Până la sfărşitul anului, cifra disponibilizaţilor va fi de 10.000
  • CSAT şi restructurarea MAI
  • Traian Băsescu: Ce face Corlăţean blocând aducerea lui Hayssam e mai rău decât corupţia lui Apostu
  • Perdaf prezidenţial pentru ministrul Igaş: La restructrurarea de la MAI au fost şi destule interese de-astea de familie, de protejate

Ne puteți urmări și pe Google News